Delprivatisert Statoil med SDØE-andeler

Opp til en tredjedel av Statoils aksjer skal legges ut for salg. Kjøpere vil være selskaper som Statoil inngår strategiske allianser med for å sikre seg bedre adgang til markeder. Det vedtok Arbeiderpartiets landsmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket innebærer at Statoil kan bli børsnotert i løpet av neste år.

Landsmøtet vedtok også at et begrenset andeler fra SDØE, statens direkte eierandeler på norsk sokkel, skal overføres/selges til Statoil og Hydro.

- Dette vedtaket er i tråd med våre tradisjoner og med de utfordringer vi står overfor, sa redaksjonskomiteen leder, næringsminister Grete Knudsen.

Både tilhengere og motstandere av delprivatisering og overføring av SDØE-andeler, sluttet opp om vedtaket. Tilhengerne ser vedtaket som en seier, motstanderne ser det som et reddende kompromiss.

Privatiseringsmotstanderne mener kompromisset ligger i at Statoil-aksjene selges som ledd i strategiske allianser. Det gir så sterke føringer på hvordan et salg kan skje, at det regnes som en delseier.

Motstanderne av salg av SDØE-andeler viser til at landsmøtets vedtak innebærer at det bare er aktuelt å selge en liten bit.

(NTB)