Delt dom i kyssebildetsaken

Dagbladet ble i dag dømt for brudd på god presseskikk av Pressens faglig utvalg (PFU), men avisen ble ikke dømt for snikfotografering. Dagbladet ble klaget inn for PFU etter å ha trykket det såkalte kyssebildet av kronprins Haakon og kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på kronprinsens 27-årsdag, 20 juli, kyssebildet ble tatt. Pressens faglige utvalg har i dommen lagt vekt på at Dagbladets reportasje ikke skiller seg grunnleggende fra tidligere rapporteringer fra kongelige fødselsdager. Det er tradisjon for flere magasiner og deler av ukepressen å dekke kronprinsens fødselsdag på Mågerø.

Sjefredaktør John O. Egeland sier det er enighet i norsk presse om at kongefamilien har rett til en privat sfære i sine liv:

- Denne saken har dreiet seg om hvor denne grensen går. Pressens Faglige Utvalg har konkludert med at Dagbladet brøt reglene for god presseskikk da avisen fotograferte fra et privat arrangement som foregikk på privat grunn. Dette vedtaket vil selvfølgelig bli respektert av Dagbladet, og vi vil innrette vår dekning av kongehuset etter det.

Dagbladet ble ikke dømt på det andre hovedpunktet: om bildet av kronprinsen og kjæresten var tatt med skjult kamera.

- Klagen fra Norsk Presseforbunds generalsekretær dreiet seg også om bruk av skjult kamera, såkalt snikfotografering. På dette punkt har PFU ikke rettet noen kritikk mot Dagbladet. Det er jeg glad for fordi Dagbladet opptrådte åpent i den aktuelle situasjonen, sier Egeland