Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delt i to av toget

LUNNER/OSLO (Dagbladet): - Den lyden da toget tok tak i bilen min, kommer jeg aldri til å glemme. Det siste jeg tenkte, var at nå er det over og ut. Nå dør du.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går formiddag ble bilen til Arne Kristian Fjellhammer (37) kappet i to på planovergangen ved Runddellen i Lunner på Hadeland. Bilen ble truffet av et 140 meter langt tog som holdt 70 km i timen. Arne Kristian overlevde. Og ikke nok med det:

Mens fronten på bilen var trykket inn mot toget og toget fortsatt var i fart bortover skinnegangen, kunne 37-åringen klyve ut av førersetet - bortimot uskadd.

Bilen, en splitter ny Mitsubishi L 200, fikk nøyaktig én måned på veien.

Bakre del av pickupen ble funnet nærmere 50 meter unna stedet der resten av bilen ble stående.

Konduktøren trodde ikke sine egne øyne da han fikk hoppet ut av toget og løpt tilbake til ulykkesstedet. Ved siden av bilvraket tuslet 37-åringen rundt - uskadd med unntak av et kutt i leppa.

Tenkte på ungene

- Når du kryper ut av bilen der bakre halvpart mangler og fronten er trykket inn, da tenker du at det ikke var din tur nå heller. Det tenkte i alle fall jeg. Deretter tenkte jeg på å komme hjem til ungene, forteller tobarnsfaren.

Etter en legesjekk ble Arne Kristian Fjellhammer kjørt hjem til Oslo.

- Hadde jeg vært et halvt sekund seinere ute, kanskje mindre, ville mitt liv på jorda vært historie, sier 37-åringen.

Fjellhammer vil skåne familien, og vil derfor ikke la seg avbilde. Men han har et budskap:

- Det skjer altfor mange ulykker der jernbane krysser vei i Norge. Deretter blir det ramaskrik og snakk om bedre sikring, og så blir det stille igjen. Jeg vil ikke at det skal være stille. Vi er nødt til å sikre planovergangene.

Fjellhammer har et landsted nær Runddellen, som ligger sju kilometer sør for kommunesenteret Roa i Lunner.

- Jeg krysser planovergangen 200 ganger i året. Denne gangen, som alle andre ganger, så jeg etter rødt lys og lyttet etter varsellyd. Jeg verken så eller hørte noe. Dermed kjørte jeg. Det neste som skjedde, var at jeg så en skygge vokse mot meg i øyekroken, og hørte deretter en fryktelig lyd.

Fjellhammer tør ikke sverge på at signalene var ute av funksjon, for det snødde tett og brøytekantene var høye. Uansett skyld mener han det bør være fysiske sperringer på begge sider av linja:

- Tog og biler vil fortsette å kollidere med hverandre helt til alle overganger i Norge blir sikret, mener han.

Stygg planovergang

Fjellhammer får støtte av førstebetjent Olaf Haakenstad ved Lunner lensmannskontor.

- Denne planovergangen er stygg, like ved en skarp sving og med altfor høye brøytekanter, sier Haakenstad.

Liv Rode Sandin som bor like ved, er livredd for planovergangen.

- Før jeg krysser overgangen, stopper jeg lenge opp for å lytte etter tog.

<B>OVERLEVDE:</B> Slik så bilen øtil Arne Kristian Fjellhammer (37) ut etter kollisjonen med nordgående passasjertog mellom Oslo og Gjøvik i går.