Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delt i tre før skjebnemøte

I dag kan KrF bestemme Sylvi Listhaugs skjebne. Partiet er delt i tre.

SKJEBNEDAG: KrF skal drøfte et eventuelt mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug i dag. Partiet er delt i tre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKJEBNEDAG: KrF skal drøfte et eventuelt mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug i dag. Partiet er delt i tre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Klokka 12 samles landsstyret i partiet for å drøfte om KrF skal slutte seg til resten av opposisjonen og stemme for mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug.

Partiet er delt i tre leire over spørsmålet om Sylvi Listhaugs skjebne.

Den ene leiren i partiet ønsker å få Listhaug ut av regjeringen, selv om hele Erna Solbergs regjering går med i dragsuget. Fylkeslederen i Akershus KrF og i Oppland KrF er blant dem som har flagget støtte til mistillitsforslaget.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold er blant dem som har flagget sin Listhaug-motstand:

- Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg, skrev han på Twitter.

- KALL EN SPADE FOR EN SPADE: Flere tok ordet under demonstrasjonen til støtte for Sylvi Listhaug søndag 18. mars, blant dem Shurika Hansen, samfunnsdebattant og skribent for nettmagasinet Resett, og initiativtager Ruth Vaagø. Hør alle appellene her. Video: Emilie Rydning Vis mer

Leir nummer to mener unnskyldningen fra Sylvi Listhaug og Erna Solberg bør markere slutten på saken. De vil argumentere for at Knut Arild Hareide og co. ikke støtter opp om mistillitsforslaget.

Den tredje grupperingen blant KrFs fylkesledere står et sted midt imellom: De ønsker Listhaug bort, men vil ikke gjøre Jonas Gahr Støre til statsminister.

Dette ser derimot ikke ut til å være en reell mulighet. I helgen har kilder nær statsministeren sagt til flere medier at Solberg vil gå av, hvis Listhaug får mistilit mot seg.

Kilder til Dagbladet: Ap-ledelsen tror ikke regjeringen må gå

Jevnt mellom leirene

Etter det Dagbladets kilder i KrF forteller, er det jevnt styrkeforhold mellom de tre gruppene.

Det som da kommer til å bli avgjørende, er hvordan den tredje gruppen fordeler seg på de to andre. Ingen av Dagbladets kilder i KrF våger søndag kveld å spå hvilken vei høna kommer til å sparke.

Blant KrFs representanter på Stortinget er det flere som ikke har bestemt seg, blant dem Tore Storehaug og Jorunn G. Lossius. Begge sier de vil vente høre argumentene fra landsstyret først.

- Jeg har ikke landet mitt endelige synspunkt i saken, og vil ikke gjøre det før vi har tatt landsstyret med på råd, sier Jorunn Gleditsch Lossius, som møter på Stortinget for Kjell Ingolf Ropstad mens han er i pappaperm.

- Jeg vil høre hva som kommer frem på møtet på mandag, sier Storehaug.

Vingeklippet

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener Erna Solberg (H) vingeklippes hvis opposisjonen får bestemme hvem som skal sitte i regjering.

- Dette er en veldig spesiell sak og en ny form for parlamentarisme, sier Helleland til NRK mandag morgen.

Helleland mener Stortinget nå prøver å bestemme hvem som skal inneha de ulike regjeringspostene.

- Det har jeg aldri opplevd, og det er ikke noen god idé. Ingen i Høyre synes statsministeren skal vingeklippes, sier Helleland.

Lunkent Ap

Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at han støtter ideen om at justisminister Sylvi Listhaug (Frp) kan flyttes til et annet departement. Også i KrF ble denne muligheten tatt godt imot.

Dagbladet vet at ledelsen i Arbeiderpartiet ser på saken med ambivalente øyne.

Partiet kommer til å bli en mindretallsregjering uten et stabilt flertall bak seg på Stortinget. Velgerne hadde i tilllegg mulighet til å innsette Støre som statsminister i høst, med gjorde det ikke.

Siden da har partiet bare fortsatt å rase på meningsmålingene.

- Dette er ikke en ønskesituasjon for oss nå, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet søndag.

- Vil ta ansvar

Vedkommende legger til at Arbeiderpartiet alltid er klar for å ta styring over landet, og at Jonas Gahr Støre nok «er fascinert» av situasjonen som nå er i fer med å utspille seg.

På spørsmål fra Dagbladet om hva han gjør hvis regjeringen går av, fastholder Støre at han vil stemme for å felle regjeringen.

- Arbeiderpartiet har gjort det klart at vi ikke kan ha tillit til justis- og beredskapsministeren. Vi vil derfor stemme for mistilitsforslaget. Arbeiderpartiet er ikke en del av Erna Solbergs parlamentariske grunnlag. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Jonas Gahr Støre i en SMS via sin kommunikasjonssjef.

Etter det Dagbladet erfarer, tror ikke ledelsen i Ap at KrF kommer til å stemme for mistillitsforslaget når det kommer til stykket.

- Jeg tror nok fort at Knut Arild er redd for bli oppfattet som om han nå bytter side i norsk politikk, sier en kilde i Ap.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!