Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delt ut 1.5 tonn ribbe i jula

Matsentralen deler ut 100 000 måltider, tilsvarende 50 tonn mat i måneden. - Det er likevel ikke nok til å dekke behovet der ute, sier daglig leder.

MATUTDELING: Etter at Matsentralen åpnet i høst har det vært stor pågang fra organisasjoner som vil motta mat. På bildet deler Kirkens Bymisjon ut mat fra butikkene som snart går ut på dato. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
MATUTDELING: Etter at Matsentralen åpnet i høst har det vært stor pågang fra organisasjoner som vil motta mat. På bildet deler Kirkens Bymisjon ut mat fra butikkene som snart går ut på dato. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har servert juleribbe til 4500 personer denne jula, men vi dekker likevel ikke mer enn halvparten av behovet til organisasjonene, sier daglig leder for Matsentralen Gjermund Stormoen.

- Vi visste om mye tilgjengelig mat Etableringen av Matsentralen var et initiativ fra matkjedene som en reaksjon mot å kaste mat som ikke solgte som forventet. Etter to år med planlegging åpnet sentralen dørene 2. september i år. Sentralen mottar mat fra grossister, importører og dagligvarebutikker for så å dele ut maten til veldedige organisasjoner som deler den ut til trengende.

- Vi mottar mat fra alle ledd i kjeden, bortsett fra bonden. Maten varierer selvfølgelig og jeg ser at vi mottar mye mat etter en sesong er ferdig, vi fikk for eksempel mye grillkjøtt i høst. Men vi er godt fornøyd med å ha formidlet juleribbe og risengrynsgrøt til 4500 personer i jula, sier Stormoen.

Han håper på å motta mer mat fra flere butikkjeder etter nyttår, ettersom han i jula har merket stadig flere henvendelser om frivillig hjelp.

- I desember har vi mottatt godt med mat, og vi regner med å få inn mer varierte varer til neste år. Folk vet om oss og ringer når de sitter med mat som ikke har solgt som planlagt. Da vi startet visste vi at det var mye mat tilgjengelig, men vi har vært i kontakt med overraskende mange leverandører vi aldri har hørt om.

Enormt behov I jula har Matsentralen formidlet 1.5 tonn ribbe til ulike veldedige organisasjoner i Oslo-området, blant annet Blåkors og Bymisjonen, men Stormoen forteller at de til vinteren skal øke kapasiteten på kjøttvarer ytterligere.

- Når det gjelder ferskvarer kunne vi nok hentet mer enn vi har gjort. Vi har vært i en byggeprosess og har rett og slett ikke hatt kapasitet til mer. Generelt trenger vi flere sponsorer og mer mat for behovet er klart større enn vi klarer å betjene.

Dobbelgevinst uten offentlig støtte Matsentralen er finansiert av matbransjen, der Coop, Nortura, Tine, Norgesgruppen, Ica og Kvali-fondet er sentrale bidragsytere,  Stormoen synes sentralen også burde mottatt statsstøtte.

DOBBEL GEVINST: Daglig leder for Matsentralen, Gjermund Stormoen, mener sentralen bidrar til å bedre miljøet og de svakeste i samfunnet.
DOBBEL GEVINST: Daglig leder for Matsentralen, Gjermund Stormoen, mener sentralen bidrar til å bedre miljøet og de svakeste i samfunnet. Vis mer

- Vi løser mye gjennom frivillig arbeid som egentlig ligger under NAV-systemet, samtidig som vi er med på å sørge for at det som kunne vært et miljøproblem blir en fri lunsj. Matsentralen har en dobbeloppgave; vi reduserer matsvinn og matkasting, og vi gir mat til veldedige organisasjonene som deler den ut. Det gir en dobbelgevinst.

SUPPEKJØKKEN: En av organisasjonene Matsentralen gir mat til er Røde Kors sine suppekjøkken i Oslo.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
SUPPEKJØKKEN: En av organisasjonene Matsentralen gir mat til er Røde Kors sine suppekjøkken i Oslo. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer
STORT BEHOV: Etter at Matsentralen åpnet i høst (bildet) har sentralen merket at behovet er større enn de klarer å betjene.
STORT BEHOV: Etter at Matsentralen åpnet i høst (bildet) har sentralen merket at behovet er større enn de klarer å betjene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media