Corona

Delta-teori: - Vi ble sjokkert

Japanske forskere mener deltavarianten av covid-19 kan ha «utryddet seg selv».

UNNTAKSTILSTAND OPPHEVET: Pendlere under rushtiden på en togstasjon i Tokyo. Bildet er tatt 1. oktober, den dagen unntakstilstanden i landet ble opphevet. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko / NTB
UNNTAKSTILSTAND OPPHEVET: Pendlere under rushtiden på en togstasjon i Tokyo. Bildet er tatt 1. oktober, den dagen unntakstilstanden i landet ble opphevet. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

Tre måneder etter at deltavarianten forårsaket daglige smitterekorder i Japan, har grafen over nye coronatilfeller stupt.

Smitten begynte å øke i midten av juli. Så gikk kurven raskt nedover, fra over 25 000 tilfeller på det verste mot slutten av august, til rundt 2000 tilfeller en måned senere.

For snart to måneder siden ble unntakstilstanden i landet opphevet. Siden 1. november har de hatt rundt 200 smittetilfeller daglig, eller under. 7. november registrerte landet sin første dag på over ett år uten et coronarelatert dødsfall.

Forskere peker på flere årsaker, som inkluderer høy vaksinasjonsrate og tiltak som sosial distansering og bruk av munnbind, som nå er dypt forankret i det japanske samfunnet, skriver Japan Times.

Men en oppsiktsvekkende teori kan være relatert til genetiske endringer som skjer med viruset under reproduksjon.

- Naturlig utryddelse

Japans femte og største smittebølge ble drevet av deltavarianten. Ifølge Ituro Inoue, professor ved det japanske Instituttet for genetikk, kan deltavarianten i landet ha akkumulert for mange mutasjoner til virusets feilkorrigerende protein, kalt nsp14.

Enkelt forklart; Dette kan ha ført til at viruset slet med å reparere feilene i tide, noe som kan lede til «selvdestruksjon».

Studier har vist at flere i Asia enn Europa og Afrika har et «forsvarsensym» kalt APOBEC3A, som angriper RNA-virus - som SARS-CoV-2 virus, skriver Japan Times. Så forskere ved Instituttet for genetikk og Niigata-universitetet ville se om APOBEC3A påvirker nsp14-proteinet og om det kan hemme coronavirusets aktivitet.

- Vi ble bokstavelig talt sjokkert over funnene. Delta-varianten i Japan var svært overførbar og holdt andre varianter ute. Men ettersom mutasjonene hopet seg opp, tror vi det til slutt ble et defekt virus som ikke klarte å lage kopier av seg selv. Tatt i betrakning at tilfellene ikke har økt, tror vi at det, på et tidspunkt under slike mutasjoner, gikk rett mot sin naturlige utryddelse, sier Inoue til Japan Times.

TIMEVIS I KØ: Besøkende og ansatte i Shanghai Disneyland måtte søndag stå mange timer i kø for å teste seg for coronaviruset. Ingen fikk forlate parken før testene var gjennomført. Foto: Chinatopix / AP Vis mer

- Viktige spørsmål

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at muligheten for at SARS-CoV-2-variantene som spres i Japan har mutert i en retning som begrenser virusets evne til å spre seg, er absolutt til stede.

- Det vil i så fall bli bekreftet av fremtidige virusgenom-sekvenseringer der spredningsmønsteret for de ulike delta-variantene i landet kan følges med større nøyaktighet.

Han viser også til at den relativt høye vaksinedekningen i Japan, strenge innenlands smitteverntiltak og høy etterlevelse av disse, kan forklare at R-tallet har havnet under én i Japan, mens det ligger over én i det meste av Europa.

- Kanskje bidrar begge forhold til en reduksjon av smitten i Japan. Det er i så fall viktige spørsmål som jeg tror vi ganske snart vil få bedre svar på.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Ulikt fotavtrykk

Nakstad påpeker at det er mange årsaker til at SARS-CoV-2-viruset spres med ulik hastighet og påvirker ulikt i forskjellige verdensdeler.

- I noen asiatiske land påvirkes virusspredningen dessuten av et generelt høyt tiltaksnivå over tid med svært god etterlevelse av smittevernråd, for eksempel i Japan. Derfor er det mange årsaker til at pandemien har ulikt fotavtrykk ulike steder i verden.

Nakstad sier videre at det i tillegg er vanskelig å sammenlikne tall på spredningen av ulike virusvarianter, siden PCR-testing og virusgenom-sekvensering gjennomføres i liten grad i mange utviklingsland.

- Andre forhold ved viruset og menneskets immunrespons kan selvsagt også spille inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer