GÅR I LAND: Her har politiets beredskapstropp, Delta,  gått i land på Utøya, 22. juli i år. For å få båter nok til å komme seg over Tyrifjorden måtte politiet tjyvkoble båter, opplyser aksjonslederen i Delta overfor Dagbladet Magasinet i dag. Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
GÅR I LAND: Her har politiets beredskapstropp, Delta, gått i land på Utøya, 22. juli i år. For å få båter nok til å komme seg over Tyrifjorden måtte politiet tjyvkoble båter, opplyser aksjonslederen i Delta overfor Dagbladet Magasinet i dag. Foto: Adrian Øhrn Johansen / DagbladetVis mer

Delta tjuvkoblet båter for å komme seg over til Utøya

Det opplyser aksjonslederen overfor Dagbladet Magasinet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21 tjenestemenn fra politiets beredskapstropp, Delta, gikk i land på Utøya 22. juli.

I en reportasje i Dagbladet Magasinet i dag forteller aksjonslederen i Delta, Terje, om disse dramatiske minuttene.

- Alle kom omtrent samtidig til Storøya. Jeg var i den siste bilen som kjørte ned på plassen. På det tidspunktet var vi fem biler og 21 mann fra beredskapstroppen. I tillegg var det to betjenter fra Nordre Buskerud og en båtfører. 11 mann gikk om bord i politiets gummibåt, sier Terje til Dagbladet Magasinet.

- Tjuvkoblet båter Aksjonslederen ga korte ordrer til de som dro først. Han løp deretter tilbake til bilen for å hente mer utstyr, men det største problemet var at de ikke hadde flere båter.

- Mine folk løp for å finne flere båter. Etter kort tid fikk vi tak i flere, vi må tjuvkoble noen, og samtidig begynner det å komme båter fra Utøya.

Magne Rustad, stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, har tidligere sagt til NTB at politiet prøvde å tjuvkoble private båter for å komme seg over til Utøya, men ikke lyktes med dette.  

- Det lå båter der, men de skal jo startes. Utfordringen var at båteierne ikke var der, har Rustad uttalt.

- Tapte ikke tid Da politiets gummibåt havarerte etter rundt 200 meter, fryktet aksjonsleder Terje at de 11 tungt bevæpnede tjenestemennene sto i fare for å synke midt i Tyrifjorden.

AKSJONSLEDER: Terje (44) var aksjonsleder for de 21 tjenestemennene fra politiets beredskapstropp, Delta, som gikk i land på Utøya 22. juli. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
AKSJONSLEDER: Terje (44) var aksjonsleder for de 21 tjenestemennene fra politiets beredskapstropp, Delta, som gikk i land på Utøya 22. juli. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Jeg så ikke at gummibåten havarerte. Men da den fikk motorproblemer, hadde to betjenter fra Nordre Buskerud sendt to båter fra Utvika. Våre folk delte seg, fire mann gikk om bord i en skjærgårdsjeep som kom umiddelbart, forteller han til Dagbladet Magasinet.

I ettertid har flere hevdet at politiet tapte tid på grunn av havariet.

- De to båtene som kom, gikk fortere enn politiets gummibåt. Da vi gikk om bord i skjærgårdsjeepen, tok vi inn tid i forhold til å bruke gummibåten.

DELTA: 21 menn fra Deltatroppen gikk i land på Utøya 22. juli. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
DELTA: 21 menn fra Deltatroppen gikk i land på Utøya 22. juli. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer