OSLO PRIDE: KrF-leder Knut Arild Hareide og ektefelle Lisa Maria deltok sammen med 30.000 andre i Pride-paraden gjennom Oslos gater 25. juni. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OSLO PRIDE: KrF-leder Knut Arild Hareide og ektefelle Lisa Maria deltok sammen med 30.000 andre i Pride-paraden gjennom Oslos gater 25. juni. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

KrF-måling

Deltakelsen kostet

En av fire i KrF mener tilliten til Knut Arild Hareide som partileder er svekket etter Oslo Pride.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en epost-undersøkelse Dagbladet gjennomførte i august blant tillitsvalgte og folkevalgt i Kristelig Folkeparti besvarte 682 KrF-ere spørsmålet:

«Har Knut Arild Hareides deltakelse i Pride Parade svekket din tillit til ham som partileder?»

Glad for støtten

66 prosent svarte at Hareides opptreden ikke har hatt betydning for hans posisjon som KrF-leder. 26 prosent svarer at de har mindre tillit til Hareide etter Pride-deltakelsen, mens åtte prosent svarer at de ikke vet.

- I et partidemokrati må det være rom for ulike meninger og holdninger, og jeg er glad for den støtten som de aller fleste ønsker å gi, kommenterer Knut Arild Hareide overfor Dagbladet.

Samsvarer

Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF, mener resultatet i undersøkelsen samsvarer med hennes egen oppfatning av stemningen i partiet.

- Noen likte det åpenbart ikke. Men jeg tror de aller fleste i KrF har forståelse, og enda flere når de hører Knut Arild Hareides forklaring på hvorfor han deltok i Oslo Pride, sier Trude Brosvik.

Massakren

Knut Arild Hareide tok beslutningen om å være med i Pride-paraden etter massakren i Orlando 12. juni der 49 mennesker ble drept.

- Jeg var i Orlando med min familie i min pappapermisjon i april-mai, og noen uker etter at vi kommer hjem så blir mennesker drept, kun fordi de er lesbiske og homofile. Jeg trodde ikke det var nødvendig i 2016, men det er det, å stå opp for at alle har samme menneskeverd og stå opp mot at homofile og lesbiske skal oppleve hatkriminalitet og diskriminering, uttalte Hareide til NTB.

Sammen med 30.000 andre gikk Knut Arild Hareide i Pride Parade-toget gjennom Oslos gater lørdag 25.juni. KrF-lederen opplyste til media at han satte pris på den varme mottakelsen han fikk under arrangementet.

Sterke følelser

I partiet var reaksjonene blandet. Partiorganisasjonen mottok en rekke utmeldinger, men også noen nyinnmeldinger.

- Siden jeg ble fylkesleder i 2012 har jeg ikke opplevd en sak som har skapt så sterke følelser som denne, sier Pål Kårbø, leder i Hordaland KrF, til Dagbladet.

Fredag samles KrFs landsstyre til høstmøte i Oslo. Dit skal også fylkesleder Pål Kårbø, som tviler på at Pride Parade får særlig fokus.

- Det blir i hvert fall ikke mitt hovedtema. Jeg vil se framover for partiet, blant annet på regjeringssamarbeidet og hvordan vi skal få best mulig gjennomslag for KrFs politiske saker, sier Pål Kårbø.

Hareide i Hordaland?

Fylkeslederen opplyser at han fortsatt er uenig i KrF-lederens avgjørelse om å delta i Pride Parade.

- Men Hareide har min fulle støtte til å stå øverst på stortingslista for Hordaland, sier Pål Kårbø.

I helga presenterte avisa Dagen resultatet av en rundspørring til lokallagene i Hordaland KrF. 14 av de 17 lokallagene Dagen fikk svar fra opplyste at de hadde foreslått Knut Arild Hareide som listetopp.