Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Deltaker i jaktlaget bekrefter at det ble drukket alkohol

Var på pub når jaktleiren ble rasert.

JAKTLEIREN: En av deltakerne i jaktlaget bekrefter at det var ganske mye alkohol med i bildet. Foto: Privat.
JAKTLEIREN: En av deltakerne i jaktlaget bekrefter at det var ganske mye alkohol med i bildet. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hadde vært på puben og da vi kom tilbake stod det flere brannbiler, ambulanse og politibiler ved jaktleiren. Jeg vet ikke hva som har skjedd, sier den tidligere sametingspolitikeren Terje Tretnes, som var med i jaktlaget, som opplevde at politi og brannvesen rykket ut søndag morgen i Ajonjarg i Karasjok kommune.

Tretnes har i perioden 2001 til 2009 sittet to perioder på Det norske sametinget, som representant for Samfolkets parti.

Feiret jakten
Han forteller til Dagbladet at jaktlaget hadde skutt en elgkalv og at de i den anledningen feiret resultatet i jaktleieren. Etter en stund ble de enige om å ta drosje til puben «Biddu» i Karasjok.

Jaktlaget skal ha vært på puben til stengetid, for så å returnere til jaktleiren der hunden var blitt drept og lavvo og kjøretøy sto i full fyr. Ifølge Tretnes vet han ikke hva som har skjedd.

Da de forlot plassen var alt i orden og de etterlot hundene og skytevåpnene på plassen siden de ikke kunne ta dem med til puben.

Politiet forteller Dagbladet at da de kom til stedet fant de våpen strødd over hele leiren, uten at noen hadde oppsyn med dem. Ammunisjon lå også lett tilgjengelig.

- Vi har tatt beslag i en del våpen som ble funnet slengt rundt omkring på åstedet. Personene som eier disse vil bli siktet for brudd på våpenlagringsloven for uforsvarlig oppbevaring. Noen av våpnene var også blitt brent på bålet, sier operasjonsleder Sven-Erik Jakobsen ved Østfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

Jakobsen sier videre at forutenom ATV'en som brant opp, gjorde man også et tragisk funn av en ettersøkningshund.

Hund dratt rundt aksling
- I leiren fant vi restene av en ettersøkningshund som lå kveilet rundt akslingen på firehjulingen. Det kan virke som om hunden har vært festet i bånd til ATV'en, som så har blitt forsøkt kjørt med. Hunden har blitt dratt rundt akslingen på ATV'en gjentatte ganger, og omkommet som en følge av dette. Vi må få detaljene på plass, men her kan det bli snakk om at deler av dyrevernloven har blitt brutt, sier operasjonsleder Sven-Erik Jakobsen.

Terje Tretnes mener det får være opp til andre å avgjøre om våpnene var forskriftmessig oppbevart. Han hadde pakket ned sitt våpen og lagt det i et hylster på sin ATV.

Uvitende
Tretnes bekrefter også politiets observasjon om at det var nytt alkohol. Ifølge politiet var deltagere i jaktlaget overstadig beruset.

Jaktleiren var fortsatt preget av restene etter den ville festen til jaktlaget da Dagbladets utsendte var der på mandag.

Ølbokser og spritflasker lå strødd ut over hele leiren som et vitnesbyrd om at de hadde vært rimelig tørst etter dagens jakt.
Også noe som så ut som restene etter et hundebånd ble funnet hengende i en grein på et tre på området.

Tertnes uttrykker til Dagbladet at han synes det var synd med hunden. Det var en ung hund som akkurat begynte å bli en god jakthund.

To andre deltagere i jaktlaget vil ikke kommentere hva som har skjedd, men henviser til lederen for jaktlaget. Han har ikke svart på Dagbladets henvendelser. 

Norges Jeger og Fiskeforbund har fått med seg hendelsen, men vil ikke si noe om den konkrete saken. På generelt grunnlag sier de følgende;

- Blanding av alkohol og jakt er ingen kombinasjon som er ønskelig. De to tingene hører ikke sammen og dette burde være allment kjent, sier Webjørn Svendsen, viltkonsulent i Norges Jeger og Fiskeforbund (NJFF).

- Det er mange kontroller der hvor jegere ferdes og resultatene fra disse kontrollene viser at jegerne ikke skiller seg negativt ut i forhold til andre grupper i samfunnet. Dette høres mer ut som en tragisk enkelthendelse, sier Svendsen.