Sørger over ofrene:

Deltar på våpenfest

Republikanske politikere i Texas uttrykker sin dypeste medfølelse med ofre og pårørende etter den grufulle skoleskytingen. Bare tre dager seinere skal de etter planen delta sammen med USAs tidligere president, Donald Trump, på årsmøtet til våpenorganisasjonen NRA i samme delstat.

TIL NRA: Både tidligere president Donald Trump og Texas-guvernør Greg Abbott skal etter planen delta på våpenlobbyens årsmøte i Texas i helga. Foto: AP Photo/Evan Vucci
TIL NRA: Både tidligere president Donald Trump og Texas-guvernør Greg Abbott skal etter planen delta på våpenlobbyens årsmøte i Texas i helga. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Myndighetene har identifisert Salvador Ramos (18) som den antatte gjerningsmannen bak skoleskytingen i Uvalde i Texas tirsdag. 19 skolebarn og to voksne skal være drept i angrepet som ryster USA.

Bare tre dager seinere samles våpenlobbyen i mektige National Rifle Association (NRA) til årsmøte i Houston i Texas.

NRA omtaler arrangementet som en «feiring» av det andre grunnlovstillegget som sier at amerikanere har rett til å bære våpen, melder ABC News.

TORDENTALE: Etter skoleskytingen i Uvalde, Texas, hvor 18 elever og tre lærere ble drept, gikk den demokratiske senatoren Chris Murphy hardt ut i en apell. Vis mer

- Begeistret

Dit kommer etter planen en rekke prominente republikanske politikere, blant annet den republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbott, den republikanske Texas-guvernøren Ted Cruz og den tidligere, republikanske presidenten Donald Trump.

- NRA-medlemmene er svært begeistret over at president Trump vil delta. Trump har alltid stått opp for å forsvare de grunnlovsfestede frihetene som NRA-medlemmene tror på, sa direktør for NRA-ILA Jason Ouimet i en uttalelse 12. mai.

Den mektige våpenlobbyen i National Rifle Association ønsker færrest mulige begrensninger på amerikaneres mulighet til å kjøpe og eie våpen. I samarbeid med særlig republikanske politikere har de klart å stanse en lang rekke foreslåtte innstramminger i våpenlovene.

- Våre bønner

Både Abbott og Cruz ytrer nå medfølelse med ofrene, men ingen av dem har varslet at de vil droppe NRA-møtet.

- Heidi og jeg er løfter inderlig barna og familien rammet av den grufulle skytingen i Uvalde i våre bønner. Vi er i tett kontakt med lokale ledere, men de nøyaktige detaljene kommer fortsatt. Takk til våre heroiske politi- og ambulansepersonell for å handle så raskt, skriver Cruz på Twitter.

- Det som skjedde i Uvalde er en grufull tragedie, som ikke kan bli tolerert i Texas, sier Abbott etter hendelsen.

PÅGREPET: Myndighetene meldte tirsdag ettermiddag 24. mai at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School. Store politistyrker rykket ut til stedet, og etter en stund ble det opplyst at den antatte gjerningspersonen var pågrepet. Vis mer

Den grufulle hendelsen i Uvalde får imidlertid mange - deriblant USAs demokratiske president Joe Biden - til å ta til orde for å stramme inn amerikanske våpenlover.

- Hvor mange titall skolebarn må se venner død som om de er på en slagmark, spør Biden retorisk i en tale i Det hvite hus i natt norsk tid.

- Sunn fornuft

Han understreker at det er mye som fortsatt er uklart rundt skytingen i Uvalde i Texas. Nøyaktig hva slags våpen 18-åringen angivelig skal ha brukt, er fortsatt ikke kjent. Han er likevel ikke i tvil om at noe må gjøres.

- Som et land må vi spørre oss når vi skal stå opp mot våpenlobbyen. Ideen om at en 18 år gammel gutt kan kjøpe angrepsvåpen, er feil. Vi vil ikke glemme dem som hindret eller forsinket våpenlover basert på sunn fornuft, sier Biden.

Også etter skoleskytingen i Sandy Hook i Connecticut i 2012, hvor 20 førsteklassinger og seks voksne ble drept, var det mange som krevde innstramminger, men lite skjedde.

Den demokratiske senatoren fra Connecticut, Chris Murphy, holdt en svært følelsesladd tale i Kongressen like etter skytingen tirsdag. Her ba han bokstavelig talt på sine knær om at politikerne nå må gjøre noe.

Barack Obama var president under Sandy Hook-skytingen. Tirsdag sendte han ut en uttalelse hvor han fordømmer våpenlobbyen og det republikanske partiet.

- Nesten ti år etter Sandy Hook - og ti dager etter Buffalo - er landet vårt lammet, ikke av frykt, men av en våpenlobby og et politisk parti som ikke har vist noen vilje til å handle på noen måte for å forhindre disse tragediene. Det er langt på overtid å gjøre noe, hva som helst, sier Obama.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer