<strong>SIKTET:</strong> Jaleh Tavakoli er en av flere som er siktet i Danmark for å ha delt en video fra dobbeltdrapet i Marokko. Nå risikerer hun å miste fosterdattera på sju år, som hun har hatt siden jenta var to dager gammel. Foto: Privat
SIKTET: Jaleh Tavakoli er en av flere som er siktet i Danmark for å ha delt en video fra dobbeltdrapet i Marokko. Nå risikerer hun å miste fosterdattera på sju år, som hun har hatt siden jenta var to dager gammel. Foto: Privat Vis mer

Delte drapsvideo fra Marokko - trues med å miste fosterbarnet

Den kjente danske islamkritikeren og aktivisten Jaleh Tavakoli delte video fra dobbeltdrapet i Marokko på Reddit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi er fortsatt i sjokk. Vi kan ikke tro det. Det gir ingen mening for oss i det hele tatt, - sier Jaleh Tavakoli til Dagbladet.

Den danske politikeren og aktivisten har hatt den snart åtte år gamle fosterdatteren på fulltid siden hun var to dager gammel. Nå kan hun bli fratatt datteren av danske sosialtjenester fordi hun delte en video fra det brutale dobbeltdrapet i Marokko på nettstedet Reddit, skriver blant annet Jyllands-Posten.

- Jeg vet ikke hva som skjer videre, men det skal ikke ende med at de tar datteren min. Det kommer ikke til å skje. Dette er galskap. Jeg klarer ikke ta det alvorlig, sier hun.

Jaleh Tavakoli er en kjent dansk islamkritiker, samfunnsdebattant og blogger. Hun har også sittet i Københavns bystyre og skrevet bok om terror i islam.

- Ingen fortalte hva som hadde skjedd

Hun er en av 14 dansker som nå er siktet for å ha delt en brutal video etter at norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

- Hvorfor delte du videoen?

- Jeg likte overhodet ikke videoen, og ville egentlig ikke se den. Men ingen danske medier eller politiet fortalte hva som hadde skjedd. Du kunne finne ut hva som egentlig hadde skjedd via øyevitner i internasjonale medier. Jeg forsto ikke hvorfor jeg måtte lese dette der når dette hadde skjedd ei dansk jente, sier Tavakoli til Dagbladet.

- Jeg var veldig trist over å se at mediene ikke snakket om det. Jeg ville tro at dette var av offentlighetens interesse.

- Det er et problem når mediene og politiet ikke forteller hva som egentlig har skjedd. Det er ikke det beste for samfunnet, og det kan svekke tilliten når vi blir rammet av terrorisme. Terroren forsvinner ikke om vi ikke snakker om det.

- Ville ha fram sannheten

- Du forstår at dette er en brutal video?

- Ja, det forstår jeg, og jeg ville ikke at noen skulle se den, men jeg ble kalt konspirasjonsteoretiker og ville finne sannheten. Det var ikke sannheten vi fikk av myndigheten, sier fostermora til den sju år gamle dattera.

- Da jeg delte lenka, visste jeg ikke at jeg gjorde noe ulovlig. Jeg ville selvsagt ikke at familien skulle se den. Som mor tenkte jeg på deres mødre og situasjonen til foreldrene. Jeg var lei meg, men følte at om det var jeg som ble drept, ville jeg at offentligheten skulle vite at jeg ble drept i et terrorangrep. Jeg ville at sannheten skulle bli fortalt, sier hun.

- Ikke forenlig med foreldrerollen

Socialtilsynet i Danmark begrunner avgjørelsen med at det ikke er forenlig med foreldrerollen at mor er siktet for en alvorlig lovovertredelse kombinert med at hun har deltatt i den offentlige debatten om saken. Hun fungerer ikke som rollemodell. Hennes ytringer i sosiale medier kan skape tvil om hvordan barn skal oppføre seg i den digitale verden, begrunner Socialtilsynet, som i tillegg legger vekt på at familien bor på hemmelig adresse og under beskyttelse på grunn av trusler.

Mors deltakelse i den offentlige debatten om en slik sak svekker beskyttelsen, skriver de danske barnemyndighetene.

«Deres godkjennelse som fosterfamilie opphører», heter det i et 2,5 sider langt brev fra det danske Socialtilsynet til Jaleh Tavakoli og hennes mann, ifølge avisa Berlingske.

Gjennom oppslag i dansk presse ble Socialtilsynet 7. mars kjent med at Tavakoli hadde blitt siktet for å ha delt drapsvideoen på Reddit.

- Spesielt ansvar

Tilsynet har kommet fram til at Tavakoli og hennes ektemann ikke har «den nødvendige kvaliteten til å ha et barn døgnet rundt», slik de har hatt de siste åtte åra, heter det i brevet, ifølge avisa. «Som godkjent fosterfamilie påtar man seg en spesiell oppgave i forhold til å ta vare på barn med spesielle behov. Derfor må det ikke, i vesentlig grad, kunne settes spørsmålstegn ved familiens moral eller etikk», skal det hete i brevet.

Tilsynet mener videre at det kan være problematisk for fosterbarnet at Tavakoli nå er siktet for et alvorlig lovbrudd.

«Dette er en diskusjon som et barn ikke har godt av å være involvert i. Ved at du gjør det offentlig, vurderer vi det til at du tvinger ditt fosterbarn inn i denne debatten. Når ditt ansikt og dine uttalelser er tydelig synlig i danske medier, kan det ikke unngås at fosterbarnets venner, foreldre og andre er klar over dette. Vi mener at du fører ditt fosterbarn ut i en alvorlig situasjon, da barnets lojalitet overfor deg og den grenseoverskridende handlingen du er siktet for er uforenelige», heter det videre.

Jyllands-Posten har forsøkt å komme i kontakt Socialtilsyn Øst, som har Jaleh Tavakolis sak. Tilsynssjef Henriette Lindberg opplyser at de ikke vil kommentere den konkrete sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer