Sykepleier siktet:

Delte informasjon fra gynekologiske undersøkelser på Instagram

63 svenske kvinner fikk svært personlig informasjon spredt i sosiale medier.

DELTE GYNEOKOLOGISK INFORMASJON: En mannlig sykepleier i Sverige er siktet for å ha brutt seg inn i journaler og spredd informasjon fra gynekologiske undersøkelser av 63 kvinner på Instagram. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
DELTE GYNEOKOLOGISK INFORMASJON: En mannlig sykepleier i Sverige er siktet for å ha brutt seg inn i journaler og spredd informasjon fra gynekologiske undersøkelser av 63 kvinner på Instagram. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En 31 år gammel sykepleier i Region Skåne i Sverige er siktet for grov datakriminalitet, alvorlig brudd på personvern og for brudd på taushetsplikten, etter at han skal ha brutt seg inn i helseregionens datasystem.

Der skal han ha funnet informasjon fra gynekologiske undersøkelser på hele 63 kvinner, som han så skal ha spredd på Instagram.

Det er Aftonbladet som først omtaler saken.

Ble avslørt på Instagram

Det var morgenen 29 januar at mannen skal ha blitt arrestert på bakgrunn av siktelsen.

Ifølge avisa, skal sykepleieren i dagene mellom nyttårsaften og til 4. januar ha brutt seg inn i journalene hos gynekologisk avdeling ved Region Skåne. Der skal han ha sett på 63 journaler fra kvinner som har vært til gynekologisk undersøkelse ved Skånes universitetssykehus i Malmö.

Det skal ha vært 31-åringens beslutning om å publisere informasjonen på Instagram, som avslørte ham.

Til tross for at han hadde opprettet et nytt brukernavn, skal flere av leserne ha kunnet forstå hvem som sto bak innleggene. De varslet helseregionen om innholdet, som igjen tok kontakt med politiet.

- Vi ser ytterst alvorlig på all form for inntrengning i journaler og politianmelder direkte dersom vi oppdager noe mistenkelig. Det er derfor denne saken har havnet hos politiet, sier mannens tidligere sjef i Region Skåne.

I slekt med kvinnene

Torsdag ble den siktede varetektsfengslet for en ny periode.

Ifølge Aftonbladet skal 31-åringen ha slektskap til de fornærmede kvinnene, og motivet skal ha vært relatert til ære. Mannen skal blant annet ha søkt informasjon omkring hvorvidt kvinnene hadde hatt sex før ekteskapet.

Aktor i saken, Lisa Åberg, ønsker ikke å kommentere motivet til den svenske avisa, men bekrefter at mannen er i slekt med kvinnene. Mannen skal ha erkjent deler av innholdet i anklagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer