Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delte informasjon om 9 000 hotellgjester til asylbyrå - saksøkes

Seks moteller skal ha lekket gjestelister til amerikanske myndigheter.

GÅR TIL SØKSMÅL: Justisministeren i delstaten Washington, Bob Ferguson, på en pressekonferanse onsdag der han forteller de saksøker motellkjeden Motel 6. Foto: NTB scanpix
GÅR TIL SØKSMÅL: Justisministeren i delstaten Washington, Bob Ferguson, på en pressekonferanse onsdag der han forteller de saksøker motellkjeden Motel 6. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske delstaten Washington har tatt ut søksmål mot motellkjeden Motel 6, etter at seks moteller i kjeden gjennom nesten to år skal ha delt detaljert informasjon om gjestene sine til toll- og immigrasjonsmyndighetene, skriver Reuters.

Motel 6 er en kjede som eier flere tusen moteller (overnattingssted for bilturister) i USA og Canada.

Ga personlig informasjon

Ifølge myndighetene skal ansatte ved motellene ha delt navn, fødselsdato, bilnummer og andre personlige data tilhørende minst 9 151 gjester til U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) fra juni 2015 til mai 2016.

I søksmålet mener saksøker at ICE blant annet brukte listene til å finne ulovlige immigranter. De skriver at vanlig praksis skal ha vært at resepsjonisten printet ut gjestelista til agentene i byrået mens de har vært innom.

DELTE UT INFORMASJON: Asylagenter har sett navnene til over 9 000 motellgjester de siste to årene. Foto: NTB scanpix
DELTE UT INFORMASJON: Asylagenter har sett navnene til over 9 000 motellgjester de siste to årene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Justisministeren i delstaten Washington, Bob Ferguson, sa på en pressekonferanse i Seattle onsdag at gjestelistene skal ha ført til minst seks arrestasjoner i løpet av de siste to åra - gjester som angivelig skal ha brutt toll- eller immigrasjonsloven.

Gjestene ble verken informert eller ga motell-kjeden tillatelse til å dele personlig informasjon til myndighetene.

Justisministeren mener det er brudd på antidiskrimineringsloven å dele ut personlig informasjon til toll- og immigrasjonsmyndighetene og har derfor gått til søksmål mot motellkjeden.

- Tar det alvorlig

Motel 6 skriver i en e-post til nyhetsbyrået AP at de allerede i september ba deres ansatte ved de 1400 motellene rundt om i Nord-Amerika om å stoppe å dele gjestelistene.

- Motel 6 tar denne saken veldig alvorlig, og vi vil fortsette å samarbeide med justisministeren, skriver de.

Justisministeren hevder at kjeden skal ha trent opp nye ansatte til å samarbeide med agenter i byrået. Han sier også at motellkjeden mener at dette var et «lokalt problem» i Washington, og sa at dette er noe de ikke tror på.

Hvorfor ansatte ved motellene skal ha delt informasjon til agenter i byrået, er ikke kjent.

Nyhetsbyrået skriver videre at de ikke har fått svar fra talspersonen i ICE, mens Washington Times skriver at byrået ikke ønsker å kommentere pågående operasjoner, og siden de ikke er en del av søksmålet, vil de ikke gi noen ytterligere kommentarer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!