BORGERLIG IDYLL: Magda og Joseph Goebbels med barneflokken — som alle hadde H-navn - Helga (født 1932), Hildegard (født 1934), Helmut (født 1935), Hedwig (født 1937), Holdine (født 1938) og Heidrun (født 1940). I virkeligheten var ekteparet hver for seg dypt forelsket i Adolf Hitler. Foto: Skanpix
BORGERLIG IDYLL: Magda og Joseph Goebbels med barneflokken — som alle hadde H-navn - Helga (født 1932), Hildegard (født 1934), Helmut (født 1935), Hedwig (født 1937), Holdine (født 1938) og Heidrun (født 1940). I virkeligheten var ekteparet hver for seg dypt forelsket i Adolf Hitler. Foto: Skanpix Vis mer

Delte kona med Hitler

Adolf Hitler levde i et trekantforhold med Joseph Goebbels og kona hans, hevdes det i en ny biografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Den oppsiktsvekkende historien blir presentert i en omfattende Goebbels-biografi som forrige uke kom ut i Tyskland.

Peter Longerich har, som første faghistoriker, gått gjennom alt det nye dagbokmaterialet som kom fram fra sovjetiske arkiver etter kommunismens fall. Han tegner bildet av den kyniske opportunisten Goebbels, som i ung alder blir religiøs og fantastisk Hitler-tilhenger.

Gjennom moderne propagandametoder, var det han som satte persondyrkingen av Hitler i sentrum — og som i virkeligheten sørget for at østerrikeren kom til makten i Tyskland i 1933.

Talte opp samleier Sommeren 1930 hadde Goebbels truffet den nyskilte Magda Quandt, ettbarnsmor som kunne tillate seg en fyrstelig livsstil fordi hennes eksmann var en av landets rikeste.

Historikeren Longerich morer seg over opptegnelsen i propagandistens dagbok, som Goebbels fører flittig. Han begynner å notere seg når han er i seng med Magda, og hvor mange ganger de elsket med hverandre.

Et år etter at forholdet er innledet, bestemmer Magda seg for at hun nå ønsker å bli gift med Gauleiteren — nazipartiets lokale leder — for Berlin.

Før hun frir til den utkårne, spør hun først sin tidligere ektemann om råd. Etterpå går hun til Adolf Hitler og snakker lenge med ham om saken.

Trekanten «Han elsker henne», skriver Goebbels og tilføyer: «Stakkars Hitler. Jeg skammer meg nesten over å være så lykkelig. Magda elsker ham, men han unner meg denne lykken».

Hitler selv hadde åpenbart lekt med tanken på selv å gifte seg med Magda Quandt for å få en representabel kvinne ved sin side. Han var allerede husvenn hos henne, og kommer daglig på besøk.

Selv når Goebbels er bortreist kunne Hitler besøke henne i timer av gangen, forteller Longerich. Etter et møte hvor de to flørter ekstra påfallende med hverandre, bemerker Goebbels at forloveden hans ikke akkurat oppfører seg som «en dame».

«Hadde ikke blund på et øye hele natta», bemerker den sjalu Goebbels i dagboka si.

Htiler gråt Hitler gråt da han var forlover under bryllupet.

Magda fortsatte å tilbe ham, og hun opptrådte som Tysklands førstedame når det passet seg slik.

Magda fikk seks barn med Goebbels. Alle hadde fornavn som begynte på H — som i Hitler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer