Delte meningene til «internetts bin Laden» og støtter terrordømt

Yusha Evans var på vei til Norge. - Jeg støtter ikke terrorisme.

OMSTRIDT PLAKAT: Slik inviterte Islam Net til inspirasjonsforedrag for unge muslimer om dommedag ved den amerikanske muslimen Yusha Evans. Foredraget, som skulle ha funnet sted i moskeen på Stovner i Oslo 19. desember, ble kansellert. Foto: Islam Net
OMSTRIDT PLAKAT: Slik inviterte Islam Net til inspirasjonsforedrag for unge muslimer om dommedag ved den amerikanske muslimen Yusha Evans. Foredraget, som skulle ha funnet sted i moskeen på Stovner i Oslo 19. desember, ble kansellert. Foto: Islam Net Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg har aldri støttet ekstremisme eller terrorisme, sier den amerikanske muslimen Yusha Evans.

Like før jul skrev Dagbladet at Islam Net, på omstridt vis, inviterer til foredrag med Evans i moskeen på Stovner.

Plakaten Islam Net laget i anledning arrangementet har vekket sterke reaksjoner.

Under tittelen «End of days. The hour is closer than you think» - på norsk noe sånt som «Dagenes ende. Timen er nærmere en du forestiller deg» - poserer Evans på en talerstol. I bakgrunnen står ruvende bygninger i brann.

- Alle tenker på det samme når de ser denne plakaten. Store røykskyer rundt skyskrapere gir destruktive assosiasjoner, uttalte stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, til Dagbladet.

Evans-foredraget, som skulle vært i Stovner moske fredag 19. desember, ble kansellert like etter at Dagbladet skrev om arrangementet. Islam Net oppga at avlysningen skyldtes «personlige årsaker» hos foredragsholderen.

Islam Net-leder Fahad Qureshi kalte plakaten en «bommert» og utslag av «tilfeldig design». Han understreket overfor Dagbladet at foredragsholder Yusha Evans tar avstand fra alle terrorgrupper og all terrorideologi, og står ved det fremdeles.

Støtter terrordømt Det er likevel et faktum at Evans, på sin Facebook-side, har uttrykt støtte til terrordømte Tarek Mehanna. Mehanna ble i april 2012 dømt til 17 års fengsel i USA for terrorhandlinger som blant annet å ha gitt materiell støtte til terrororganisasjonen al-Qaida.

«Måtte Allah fri ham», skrev Evans på Facebook 18. desember 2013 og la ut et dikt Mehanna hadde skrevet fra fengselscella.

Evans har også brukt Facebook til å gå til angrep på det han mener er «motbydelig konforme» moderate muslimer.

Yusha Evans ytrer at «den største trusselen» mot det muslimske fellesskapet ikke kommer fra utenforstående fiender, men innenfra, fra såkalte «moderate muslimer».

Delte brev fra al-Qaida-medlem 21. januar 2009, under tittelen «An Interesting Letter from Shaykh Anwar Al- Awlaki», lar Evans Awlaki slippe til på sin hjemmeside.

USA-fødte Anwar al-Awlaki var en muslimsk foreleser og tidligere imam. Awlaki ble regnet som medlem av al-Qaida. Han hadde egen blogg og Facebook-side og gikk under tilnavnet «internetts bin Laden».

Ifølge amerikanske myndigheter ble Awlaki drept av en ubemannet drone den 30. september 2011 i Jemen, noe som senere ble bekreftet av al-Qaida.

I brevet på Evans hjemmeside henvender Awlaki seg til muslimer i USA før presidentvalget. Han oppfordrer dem til ikke å stemme. Gjør de det, må de regne med å stå til ansvar for det på Dommens dag.

«Demokrati er i strid med Islam og vi muslimer burde ikke ha noe med det å gjøre. Kan dere ikke se at Vesten i sin krig mot Islam tilbyr demokratiet som et alternativ til sharia», heter det i brevet fra Awlaki som Evans trykket.

- Er du imot moderate muslimer og hvem anser du for å være moderate?

- Jeg er motstander av den vestlige merkelappen «moderat muslim» som kan innebære å være muslim bare i navnet samtidig som man støtter og fremmer ideer og læresetninger som går i mot selve grunnlaget for religionen - som ideen om å forlate Allahs lover til fordel for menneskeskapte lover. Den sanne moderate muslim er den som følger islams lære uten ekstremisme til det liberale venstre eller til det terroristiske høyre, svarer Yusha Evans.

Dagbladet har ikke oppnådd direkte kontakt med Evans. Hans svar kommer skriftlig til Dagbladet gjennom en epost fra Islam Net-leder Fahad Qureshi. Qureshi oppgir at dette er uttalelser fra Yusha Evans selv.

- Er du motstander av demokrati?

- Jeg er imot de grunnleggende prinsippene i demokratiet som i regelen er «av folket, ved folket og for folket». Islam er Allahs system. Det er laget av og for Allah. Dersom et demokratisk system skulle ha prinsipper i henhold til islamsk lære og lover, så ville selvfølgelig ingen muslim være imot dette. Men det demokratiske system, som sådann, vil alltid være belemret med feil siden det er et menneskeskapt system. Derfor vil det islamske system alltid være mye bedre, sier Evans.

- Hvorfor fremmer du personer som Anwar al-Awlaki som promoterer terrorisme og drap på sivile?

- Når det kommer til Anwar al-Awlaki, er det både gode og dårlige ting man vil finne fra ham. Mye av livet brukte han på å spre islams sanne lære. Mange muslimer har hatt glede av dette. I siste del av livet sitt fremmet han merkelige og annerledes ideer. Man kan ikke kaste bort hele en persons arbeid, basert på sene feilsteg. Jeg har aldri fremmet hans eller andres ideer om ekstremisme eller terrorisme, sier Yusha Evans.

- Støtter du IS, al-Qaida, Boko Haram, etc.?

- Jeg har gjort dette helt klart på min Facebook og på Twitter at jeg ikke støtter noen av disse gruppene. Jeg støtter islam, de troende, sannheten, de svake og undertrykte, etc.. Jeg har aldri uttrykt støtte til disse gruppene, verken skriftlig eller verbalt. Punktum.

- I lys av at du ikke støtter Awlakis og Mehannas syn på terrorisme, hvorfor har du publisert et brev og et dikt fra dem på Facebook og på din hjemmeside?

- Jeg har fjernet alle tvetydige innlegg fra min facebookside og hjemeside, inntil jeg har mulighet til å skrive fullstendige artikler som tydeliggjør mine synspunkter, svarer Yusha Evans gjennom Islam Net.

- Ikke hensiktsmessig Islam Net understreker også at Yusha Evans ikke støtter ekstremisme og terror.
 
- Det er ikke hensiktsmessig å promotere noe fra Awlaki. Vi i Islam Net gjør aldri det. Evans sier imidlertid ikke at han støtter Awlaki ved å legge ut brevet hans. Jeg vet at Evans tar fullstendig avstand fra terror. Evans har vært i Norge tre ganger tidligere, og det har aldri blitt noe bråk. Han har alltid et godt og fredelig budskap og oppfordrer alltid folk til å gjøre det gode. Evans er ikke typen til å spre hat og oppfordre til vold, sier Islam Net-leder Fahad Qureshi.

Qureshi sier han selv har snakket med Yusha Evans om det å delta i valg i USA som muslim.

- Evans mener at det som muslim er hensiktsløst å stemme i USA fordi samtlige partier der jobber mot islam. Han mener ikke det er slik andre steder i verden, bare i USA, sier Qureshi.

Ellers mener Qureshi at Evans aldri ville flagget sin støtte til terrordømte Tarek Mehanna om han ikke mente han er uskyldig.

- På generelt grunnlag, vil jeg påpeke at det har sittet flere uskyldige mennesker i Guantanamo, sier Qureshi.

Hatpredikanter Islam Net er tidligere blitt kritisert for å ha invitert såkalte hatpredikanter til Norge.

Leder Fahad Qureshi understreker at Islam Net har hatt besøk av konservative foredragsholdere, men aldri folk som kan betegnes som radikale eller ekstreme.

- Alle våre forelesere tar avstand fra all ideologi som anses som radikal og ekstrem av norske myndigheter. Man sprer ikke hat bare fordi man tror litt annerledes enn det som er normen i Norge. Man må respektere at noen har litt andre verdier, understreker Qureshi og fortsetter:

- Hvorfor skal alle journalister og politikere kreve akkumulering? Holder det ikke at vi er godt integrerte? spør Fahad Qureshi.

Han mener media bidrar til et negativt fokus som får unge muslimer til å føle seg ekskludert.

- Sånn sett kan dette bidra til radikalisering. De vil merke et press og havne i en sårbar situasjon. Blir de så plukket opp av feil miljø, kan de bli radikale eller ekstreme, sier Qureshi som understreker at Islam Net jobber mot radikalisering og ekstremisme.

- Vi er årsaken til at det er så få som er blitt ekstreme i Norge, sier han.

- Samfunnet følger med Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) reagerte sterkt da han så plakaten for det planlagte Evans-foredraget i regi av Islam Net.

- Jeg tror de kommer til å bli mer forsiktige når de oppdager at samfunnet følger med på disse arrangementene, sier Jan Bøhler.

- Islam Net fikk leie lokaler hos oss, under forutsetning om at det ikke skulle være fokus på radikalisering, bare på dommedag, sier forstander Qaisar Farooq i Stovner moske til Dagbladet.

Hans inntrykk var at Islam Net ikke hadde fått leid seg inn noen andre steder. Den omstridte plakaten for Islam Nets kansellerte foredrag med den amerikanske muslimen Yusha Evans ble forstanderen gjort oppmerksom på av sin styreleder som hadde lest Dagbladets saker om dette.

- Både politi og media varslet at de ønsket å være til stede på arrangementet. Vi fikk beskjed fra Islam net om at det lå personlige årsaker hos foredragsholderen bak avlysningen, sier Qaisar Farooq.

Spørsmål til regjeringen Stortingsrepresentant Jan Bøhler vil hindre at hatpredikantene slipper til i Norge, og har sendt følgende spørsmål til regjeringen:

«Det har i de senere årene jevnlig kommet hatpredikanter til Norge som predikerer ekstrem radikal islamisme med mer eller mindre direkte støtte til væpnet jihad og terror. I arbeidet med å forebygge radikalisering er det viktig å forebygge denne type hatretorikk. Tidligere har Frp tatt til orde for at det må få konsekvenser for moskeer og organisasjoner hvis de inviterer slike hatpredikanter til sine arrangementer. Hvilke tiltak ser statsråden det som mulig, riktig og aktuelt å sette inn?» spør Bøhler.

I utgangspunktet sendte han spørsmålet til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp), men hun sendte spørsmålet videre til Kulturdepartementet.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) svarer at straffelovens bestemmelser om hatytringer og oppfordring og rekruttering til terrorhandlinger også gjelder for predikanter og trossamfunn. Hun påpeker også at det stilles krav til trossamfunn som mottar statstilskudd.

- Jeg deler bekymringen over radikalisering knyttet til islam og hatretorikk i det norske samfunnet. Religiøse ledere har et ansvar for å motarbeide dette, skriver Widvey.

VIL STANSE HATPREDIKANTENE: Stortingsrepresentant Jan Bøhler. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL STANSE HATPREDIKANTENE: Stortingsrepresentant Jan Bøhler. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer