Innvandring:

Delte ut «asylspray» i Danmark: - Helt hårreisende

Aksjon fra nasjonalistisk parti vekker oppsikt.

VALG PROMO: Danskernes Parti har publisert en video der de oppfordrer til å stanse innvandring. I videoen vises en sprayboks, med «asylsprayen». Videoen ble fjernet fra facebooksiden deres. Video: Danskernes Parti

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag delte Danskernes Parti ut over hundre flasker med hårspray i kommunen Haderslev på Jylland. Utenpå disse sto det «asylspray», ifølge TV Syd.

Kanalen skriver at partiet, som ikke har representanter i Folketinget, valgte seg ut Haderslev fordi det er et asylmottak der, noe de mener gjør innbyggerne mer utsatte for vold og voldtekt.

- Jeg synes ikke at det er en provokasjon. Vi går inn og takler et reelt problem i samfunnet, hvor mange dansker kjenner seg utrygge. Dels på grunn av migrantene, dels på grunn av at de ikke har muligheten til å forsvare seg, sier Daniel Carlsen, formann i DP, ifølge TV Syd.

Carlsen og DP omtaler sprayflaskene som et lovlig alternativ til pepperspray, og har også publisert en video der de oppfordrer til stopp av all innvandring til landet, og sende ut alle ikke-vestlige innvandrere.

Aksjonen deres ble ikke tatt godt imot av alle av innbyggerne i Haderslev.

- Det er ikke noen som flykter hit for moroens skyld. De har vært gjennom så mye, og så får de vite at de er uønsket, og at vi er nødt til å spraye dem, sier Charlotte Bech til TV Syd.

Ap og KrF reagerer

Også Stein Erik Lauvås, innvandringspolitisk talsmann i Ap, reagerer sterkt på stuntet til DP.

REAGERER: Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal er kritisk til aksjonen fra DP. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
REAGERER: Stortingsrepresentant (KrF) Geir Sigbjørn Toskedal er kritisk til aksjonen fra DP. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Dette er jo helt hårreisende. Man må bare riste på hodet, men samtidig kan vi ikke le det bort, sier Lauvås.

Han er ikke overrasket over at dette kommer fra Danskernes Parti, et nasjonalistisk parti på ytre høyre fløy i Danmark. Samtidig mener han at budskapet faller på egen urimelighet.

- Jeg synes det er lavmål på lavmål. De forutsetter at alle asylsøkere er potensielle kriminelle. Alle med litt gangsyn skjønner at det ikke er sånn, sier Stein Erik Lauvås til Dagbladet.

KrF og Geir Sigbjørn Toskedal ser på aksjonen som et smakløst og stigmatiserende PR-stunt.

- De søker oppmerksomhet, men dette løser ingenting. Dette er smakløse virkemidler, sier Toskedal til Dagbladet.

- Mislykket politikk

- Dette er et resultat av 20-30 år med mislykket politikk. Folk har mistet troen på de etablerte partienes evne til å takle innvandringsspørsmålet, og derfor begynner de med slike aksjoner, sier Makvan Kasheikal, leder for Demokratene.

Han er ikke begeistret for aksjonen isolert sett, og sier at Demokratene ikke ville gjort noe liknende i Norge.

Likevel mener han at innvandringen de siste åra har bidratt til å gjøre nordiske land mer utrygge, i form av vold og voldtekter.

- Vi må være såpass ærlige at vi sier at det har blitt et samfunnsproblem. I Norge er kvinner oppvokst med rettigheter, og i dag møter de mennesker som ikke er vant til disse rettighetene, sier Kasheikal til Dagbladet.

Vil ha asylstopp

Partiet hans ønsker en full innvandringsstopp, med unntak for kvoteflyktninger fra FN.

SANKER UNDERSKRIFTER: I denne videoen oppfordrer Danskernes Parti det danske folk til å signere, slik at partiet kan stille til folketingsvalget. I videoen stiller partileder Daniel Carlsen seg kritisk til et innvandringsvennlig Danmark. Video: Danskernes Parti Vis mer Vis mer

Kasheikal mener at flyktningene som kommer til Norge i dag, heller bør få hjelp i områdene rundt for eksempel Syria.

- De som er reelle flyktninger, klarer ikke å komme hit på egen hånd. De er ute etter våre goder, mener politikeren.

På spørsmål fra Dagbladet om det er nok kapasitet i for eksempel Tyrkia og Libanon, land som har tatt imot millioner av flyktninger de siste åra, svarer Kasheikal at det ikke er det det står på.

- I det kurdiske området i Nord-Irak kunne de for eksempel tatt imot dobbelt så mange flyktninger som i dag, om de hadde hatt verdenssamfunnets støtte. Dette ville vært en tusendedels så lite kostnadskrevende som å ta dem i mot her, sier Makvan Kasheikal i Demokratene.

- Flykter fra samme krig

Ann-Magrit Austenå er generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). Hun legger vekt på situasjonen syrerne som kommer til Norge, flykter fra.

- Syrerne som kommer til Norge, trenger ikke mindre hjelp enn de i Tyrkia. De flykter fra samme krig og samme overgrep. Også irakere og afghanere flykter fra konflikter og en svært vanskelig sikkerhetssituasjon, sier Austenå til Dagbladet.

Austenå mener heller ikke at flyktninger utgjør det problemet som Demokratene sier de gjør, med tanke på kriminalitet. Hun trekker fram debatten rundt innlegget til politiinspektør Thomas Utne Pettersen.

- Trist debattnivå

Austenå mener at det hittil ikke er blitt framført gode argumenter for at flyktningene er overrepresentert med tanke på overgrep.

VIL HA INNVANDRINGSSTOPP: Makvan Kasheikal ønsker full innvandringsstopp, med unntak for FN-kvoteflyktninger. Foto: Demokratene
VIL HA INNVANDRINGSSTOPP: Makvan Kasheikal ønsker full innvandringsstopp, med unntak for FN-kvoteflyktninger. Foto: Demokratene Vis mer

- Det skjer dessverre overgrep begått av flyktninger, men det er ikke i nærheten av å være det samfunnsproblemet som enkelte gjør det til, sier Austenå.

Når det gjelder aksjonen til Danskernes Parti, omtaler hun den som trist. Generalsekretæren i NOAS mener at DP spiller på frykt.

- Det er trist at debatten er på det nivået, og det er trist at mediene går på hver gang man tøyer grensene. Når man framstiller innvandrere som utøy som man kan spraye på, så er det for å få oppmerksomhet, sier Ann-Magrit Austenå til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer