Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delte ut Lotto-millioner — var spilleavhengig

Informasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Remo Sjonfjell (43), har ikke turt å regne på hvor mye penger han har tapt.

SPILLAVHENGIG: Remo Sjonfjell (43), informasjonsrådgiver i Norsk Tipping, ringte Lotto-millionærer og formidlet det glade budskap samtidig som han var spillavhengig. 43-åringen er likevel opptatt av å formidle at avhengigheten ikke påvirket jobben hans. Foto: Norsk Tipping
SPILLAVHENGIG: Remo Sjonfjell (43), informasjonsrådgiver i Norsk Tipping, ringte Lotto-millionærer og formidlet det glade budskap samtidig som han var spillavhengig. 43-åringen er likevel opptatt av å formidle at avhengigheten ikke påvirket jobben hans. Foto: Norsk Tipping Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens Næringsliv skriver i dag om Remo Sjonfjell (43), informasjonsrådgiver i det statlige spillselskapet Norsk Tipping, som selv ble spilleavhengig.

43-åringen har ringt Lotto-vinnere over hele landet og delt ut flere hundre millioner kroner. Selv brukte han lønna til å spille poker på Internett.

Til Dagbladet forteller Sjonfjell at han alltid har hatt et problemfylt forhold til spill.

- Jeg var oppslukt av bordspill, flipperspill og biljard allerede som liten. Men jeg synes det er viktig å understreke at jeg aldri har hatt problemer med spill tilknyttet Norsk Tipping. Mitt problem har vært spillautomatene i gamle dager, og poker og rulett på nettet, forteller han.

Vet ikke hvor mye han har tapt
43-åringen startet å jobbe i Norsk Tipping rundt årtusenskiftet og sa nylig opp jobben sin stilling. Nå starter han opp som privat næringsdrivende, opplyser han til Dagbladet.

Etter at spillautomatene i 2007 ble forbudt i Norge, ble han en flittig bruker på nett.

- Jeg har tapt mye penger, men har ikke orket å regne på nøyaktig hvor mye det er snakk om. Men at det er mange penger, det er helt sikkert.

I Norsk Tipping var Sjonfjell kommunikasjonsrådgiver i 12 år, og var blant annet redaktør for TV-trekningen, programleder, skrev saker til nettsidene og jobbet med PR.

- Du lever i to forskjellige verdener. Det er kanskje vanskelig for de som står utenfor å forstå at dette ikke har påvirket jobben min, men spillets natur er forskjellig. Det er konkurranseinstinktet og kjappe utbetalinger som trigget meg. I Norsk Tipping får du resultatene enten en dag senere eller uka etterpå. Det er en helt annen dynamikk, og jeg fikk ikke spillesuget av det.

Han synes ikke det har vært problematisk å overlevere den gledelige beskjeden til Lotto-vinnere om at de har vunnet titalls millioner kroner opp gjennom årene. 

- Det har gått helt greit å ringe folk, sier han til Dagbladet.

Fikk hjelp
Sjonfjell fikk etter hvert hjelp for å bli kvitt sin spilleavhengighet.

- Jeg har hatt samtaler med psykologer og gjort oppgaver over nett, en behandling som gikk over ett år. Jeg er spillefri, men kommer aldri til å bli kvitt avhengigheten, den må jeg lære meg å leve med. Jeg klarer å ha kontroll og kan ikke falle for fristelsen å spille igjen. Jeg har vært der, og vil ikke tilbake, forteller han.

- Hvordan har spillingen påvirket deg?
- Jeg har et ikke-eksisterende forhold til penger. Verdien av 10.000 kroner kan føles som en krone for meg. Andre ville fått nervesammenbrudd dersom de skulle spilt med så store summer som det jeg har gjort. Som spillavhengig får man de samme symptomene som andre misbrukere- man blir urolig, får et sug i magen og planlegger konstant når man skal spille neste gang- dette er typiske tegn som misbrukere har. Det er litt som å være narkoman, bare at det er dyrere, forteller han.

- Hvordan reagerte din arbeidsgiver da du valgte å fortelle om avhengigheten?
- På en helt fantastisk måte. De var gode på å gi meg støtte og til å gi meg hjelp, og resultatet ble vellykket.

- Når gikk det opp for deg at du var spillavhengig?
- Jeg skjønte det nok i 2004-05, men fortrengte det lenge. Så lenge du har kontroll og en grei økonomi går det greit, men når du faller, så faller du fryktelig hardt.

50.000 er spilleavhengige
Om lag 250.000 nordmenn over 18 år spiller pengespill på nettet hvert år. Hjelpelinjen for spilleavhengige har opplevd en kraftig økning i antall henvendelser knyttet til internettpoker, oddsspill og andre internettbaserte pengespill de siste årene.

Samtidig er tilbudet om spill via Internett og andre fjernspillkanaler økende.

50.000 personer i Norge har problemer med gambling, viser tall som helsenorge.no opererer med. Unge menn er hardest rammet, og undersøkelser viser at spilleavhengighet kan gi psykiske plager som depresjon og angst.

- Ressurssterke
Sjonfjell understreker at han ikke ønsker å være en talsperson for spillavhengige, men synes det er greit å fortelle om avhengigheten nå som han har valgt å slutte i sin stilling i Norsk Tipping.

- Hvis jeg kan tilføre debatten noe, så er det at spilleavhengighet er svært stigmatisert. Folk tror man må være syk, svak, på trygd og med dårlig selvtillit for å være spillavhengig- men det stemmer jo ikke. De fleste jeg kjenner som er avhengige er ressurssterke personer, både intellektuelt og økonomisk. Du kan ikke sette dem i bås.

Han tror svært få søker hjelp, og at det er store mørketall i statistikkene i Norge.