Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Delte video med «hvit makt»-slagord

USAs president Donald Trump har retvitret en video der en tilhenger roper «hvit makt», et rasistisk slagord brukt av hvite høyrenasjonalister.

HARDT VÆR: President Donald Trump får igjen kritikk for sin opptreden på Twitter. Foto: AP /Alex Brandon / NTB Scanpix
HARDT VÆR: President Donald Trump får igjen kritikk for sin opptreden på Twitter. Foto: AP /Alex Brandon / NTB Scanpix Vis mer

Det hvite hus sier at Trump ikke hørte det rasistiske slagordet i videoen han delte søndag morgen.

Meldingen lå ute i nesten fire timer før den forsvant fra presidentens Twitter-konto etter at det kom kraftige reaksjoner i amerikanske medier.

- Takk til de flotte menneskene i The Villages, skrev Trump da han delte klippet.

The Villages er boligområde for pensjonister i Florida der scenen tilsynelatende ble filmet. Tidlig i klippet roper en mann som sitter i en golfbil med pro-Trump-skilt og -flagg, «white power».

- Støtende

Videoen viser også folk som demonstrerer mot Trump og som roper blant annet «nazi» og «rasist» til Trumps tilhengere.

- Presidenten er en stor fan av The Villages. Han hørte ikke den ene uttalelsen som kom i videoen. Det han så, var den flotte entusiasmen fra sine mange tilhengere, sier Det hvite hus' talsmann Judd Deere i en kort uttalelse etter at videoen var fjernet.

TAR BORT: Før Trump ankom Tulsa for å møte sine velgere, ble smittevernråd på stolene fjernet. Video: YouTube / AP Vis mer

Tim Scott, Republikanernes eneste svarte senator, var raskt ute med å ta avstand fra presidentens tvitring søndag morgen.

- Han burde ikke ha retvitret den og han bør ta den ned, sier Scott til CNN.

- Hele greia var støtende, tilføyer han.

Oppgjør med rasisme

I USA er mange nå i gang med å ta et nasjonalt oppgjør med rasisme og politivold i kjølvannet av protestbølgen som i vår brøt ut etter drapene på George Floyd og andre svarte amerikanere.

Trump har flere ganger blitt anklaget for å bidra til splittelse i spørsmål om minoriteter. Hans presidentskap har tilsynelatende oppildnet grupper som sverger til hvit overmakt og nasjonalisme, hvorav noen har omfavnet Trump, skriver nyhetsbyrået AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!