- Deltidsdebatten handler ikke om småbarnsmødre

- Vi trenger alle hender vi kan få i arbeid, sier Gerd Kristiansen.

HELTIDSKULTUR: - Det er behov for en kulturendring i hele arbeidslivet, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun viser til at det er en utbredt deltidskultur i flere kvinnedominerte bransjer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HELTIDSKULTUR: - Det er behov for en kulturendring i hele arbeidslivet, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun viser til at det er en utbredt deltidskultur i flere kvinnedominerte bransjer. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Deltidsdebatten handler ikke om småbarnsmødre. Det er en avsporing. Det handler om å få til en kulturendring i hele arbeidslivet, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Beklaget
Hun skapte bråk og debatt i hele går for uttalelsen i Aftenposten om at kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å ta ansvaret hjemme og velge deltid. På Dagsrevyen i går kveld presiserte hun at hensikten ikke hadde vært å kritisere småbarnsmødre.

I dag har LO lagt ut en pressemelding på sine hjemmesider for å presisere.

Viktig for velferden
- Kampen for heltid er en av våre viktigste kampsaker. Det er viktig både for likestillingen, og for velferdssamfunnet. Vi trenger alle hender vi kan få i arbeid, sier LO-lederen.

Deltidskultur
Hun viser til at det gjennomgående er en utbredt deltidskultur i varehandel og service, men særlig i pleie- og omsorgssektoren i kommune. 61 prosent av kvinnene som er sysselsatt i kommunesektoren jobber deltid.

- Mye deltid er uheldig for kvaliteten på tjenestene og gjør det vanskeligere å rekruttere tilstrekkelig og kompetent arbeidskraft i sektoren. Vi har behov for over 130.000 nye årsverk i helsesektoren i løpet av de neste 30 årene. Da må vi få til deltidsutfordringen, sier Kristiansen.

God økonomi
Hun viser til at det er en stor arbeidskraftreserve i alle som jobber deltid i helsesktoren, og at det vil være god samfunnsøkonomi i å få flere av disse på heltid.

- Vi har ikke det samme problemet i mannsdominerte yrker. De får turnusen til å gå opp både i politiet, brannvesenet og industrien. Der er det heltid som gjelder, sier LO-lederen.

Får støtte
Likevel har mange kommet henne til unnsetning. Flere er enig med LO-lederen om at det er for mange kvinner som jobber ufrivillig deltid. Blant annet får hun støtte fra NHO og Høyre. Også Spekter-sjef Anne-Kari Bratten støtter LO-leder Gerd Kristiansen i at flere kvinner bør jobbe mer.

- Vi har behov for all den arbeidskraften som finnes, også kvinnenes, sier hun.

Bratten mener at bedre tilrettelegging og fleksibilitet av arbeidstid kan bidra til at flere velger å jobbe heltid.