Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Deltok i «Norske talenter» med «tvilsom identitet». Nå har han og seks andre knust staten i retten

Utlendingsnemnda trodde ikke på Abdulatifu Ssenyondwas papirer og historie om egen identitet. Det gjorde Oslo tingrett.

GLAD: Abdulatifu Ssenyondwa er glad for tida. Han synes det var deilig å vinne rettssaken mot UNE. Nå håper han at dommen står seg. Da får han endelig en godkjent identitet igjen. Foto: Ådne Husby Sandnes
GLAD: Abdulatifu Ssenyondwa er glad for tida. Han synes det var deilig å vinne rettssaken mot UNE. Nå håper han at dommen står seg. Da får han endelig en godkjent identitet igjen. Foto: Ådne Husby Sandnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdulatifu Ssenyondwa (20) gliser fra øre til øre om dagen.

- Jeg er så glad! sier Ssenyondwa, som for to år siden flyktet fra Uganda til Norge.

Nå sitter han på pauserommet til organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) i Oslo sentrum. Rett over gata ligger Oslo tinghus. Der reiste han og syv andre personer med lovlig opphold i Norge sak mot staten for å få kjent vedtakene om avslag på reisebevis (ID-kort) ugyldige. De vant.

- Det har vært tøft Uten ID-kort kan de hverken jobbe, bruke banken på normalt vis, ta førerkort - og for Ssenyondwas del - ikke komme inn døra på hovedstadens karaokebarer. Men å delta i Norske talenter fikk han lov til.

- Jeg sang «Har du fyr?» av Ola Bremnes. Da jeg kom til Norge hørte jeg gjennom all slags norsk musikk for å finne ut av hva jeg likte. Den sangen likte jeg aller best, sier 20-åringen, som fikk tårene til å trille hos dommer Bjarne Brøndbo, kjent fra D.D.E. Ssenyondwa gikk videre i konkurransen. Ingen røde kryss.

Men hos Utlendingsnemnda (UNE) var det ingen kjære mor. Han fikk midlertidig oppholdstillatelse med flyktningstatus, men ikke reisebevis. Det har gjort livet svært vanskelig. På bussen er han redd for å bli spurt om legitimasjon. Fordi gyldig legitimasjon, det har han ikke.

- Det har føltes veldig rart å leve uten identitet. Det har vært tøft. Men for å være ærlig snakker jeg ikke så ofte om det. Det er jo litt skamfullt. Hvordan kan et menneske leve uten en identitet? spør han.

Knusende dom 2. november avsa Oslo tingrett sin dom, og den var krystallklar. Retten mente at UNE ikke hadde grunnlag til å avslå noen av de sju personenes søknader. Det forelå ikke sterke nok grunner til å så rettslig tvil om deres egentlige identitet, selv om de alle hadde oppgitt falsk identitet i løpet av flukten.

TOK TIL TÅRENE: Suleman Malik, fra dansecrewet «Quick», måtte finne fram en serviett for å tørke tårene til meddommer Bjarne Brøndbo da Abdulatifu Ssenyondwa sang «Har du fyr?»  på Norske talenter i august. Foto: Skjermdump TV 2
TOK TIL TÅRENE: Suleman Malik, fra dansecrewet «Quick», måtte finne fram en serviett for å tørke tårene til meddommer Bjarne Brøndbo da Abdulatifu Ssenyondwa sang «Har du fyr?» på Norske talenter i august. Foto: Skjermdump TV 2 Vis mer

Hvis dommen blir rettskraftig, og UNE ikke anker, går drømmen om ID-kort i oppfyllelse. Da må staten tro på de syv sine historier, og sannsynligvis vil dommen få signaleffekter.

- Det var så deilig å vinne den rettssaken! sier Ssenyondwa, som er klar for å kjempe i lagmannsretten hvis UNE anker.

Oppga falsk identitet Ssenyondwa var 18 år da han kom til Norge. Han sier han måtte bruke falskt dokument og et annet navn under flukten fra Uganda. November i fjor fikk han midlertidig oppholdstillatelse med flyktningstatus, men under det andre navnet.

Ssenyondwa forklarte for retten hvorfor hadde flyktet med falsk dokument. Årsaken ønsker han ikke å gå ut med i pressen.

- Jeg var ikke trygg i Uganda, sier han til Dagbladet.

På grunn av det falske dokumentet ble han registrert med flere navn, slik at UNE mente han ikke kunne identifiseres.

Retten påpekte at «det er så vanlig at asylsøkere på flukt gir falske identitetsopplysninger under reisen at dette ikke kan få utslagsgivende betydning ved vurderingen.»

SMILER: Abdilatifu Ssenyondwa smiler fra øre til øre. Her i SEIFs lokaler har han tilbrakt mye tid. Nå håper han på å kunne skaffe seg en jobb. Foto: Ådne Husby Sandnes
SMILER: Abdilatifu Ssenyondwa smiler fra øre til øre. Her i SEIFs lokaler har han tilbrakt mye tid. Nå håper han på å kunne skaffe seg en jobb. Foto: Ådne Husby Sandnes Vis mer

Og videre om Ssenyondwas sak mente retten at:
«også her at det ikke er noe påfallende i Ssenyondwas oppgivelse av falsk identitet da han i all hast måtte ut av Uganda. Dette kan ikke sees å være "compelling reasons" eller "særlige grunner" til å nekte reisepass. Det kan ikke være nok at staten oppgir generelle problemer knyttet til uklar ID som grunn til å nekte reisebevis.»

Jubelrop - Vi er veldig fornøyde! Dommen er veldig god! sier Georg Schjerven Hansen i SEIF. Han har fulgt opp de sju asylsøkerne i kampen om reisebevis. Nå sitter han og smiler sammen med Ssenyondwa.

- Det var mange jubelrop da jeg ringte rundt til folka det gjelder. De beskrev følelsen som å bli født på nytt, sier Schjerven Hansen.

Han bekrefter at livet er svært vanskelig uten ID-kort.

- En ting er å ikke kunne reise ut av landet, det er klart et stort inngrep i den personlige frihet, men dette ID-kortet er verdt så mye mer. Det er rett og slett ikke mulig å fungere i samfunnet uten gyldig legitimasjon, sier han.

- Meningsløst Schjerven Hansen vet ikke om ennå om Staten vil anke dommen til lagmannsretten, men håper at dommen blir endelig og at avgjørelsen kan endre UNEs retningslinjer for behandlingen av identitetssaker.

- Det vil kreves mer for å avslå søknad på identitetsbevis hvis denne dommen står seg. Det har vært vanskelig for oss å skjønne at det finnes noen god grunn til at disse menneskene ikke skulle ha et ID-papir. Dette dreier seg ikke om folk som er tatt for kriminalitet, det gjelder til og med små barn født i Norge. Det virket helt meningsløst at folk med innvilget asyl ikke skal få lov til å jobbe og fungere normalt i safummet, sier Schjerven Hansen.

- Flyktninger har i alle tider måttet bruke falske papirer for å kunne gjennomføre flukte. Nordmenn gjorde det samme under 2. verdenskrig, sier Schjerven Hansen.

Utlendingsnemnda har ikke bestemt seg for om de vil anke dommen. Dette vil de bestemme seg for innen ankefristen, som er 2. desember.
 
- Nå vil vi lese nøye gjennom dommen for å gjøre en vurdering av om vi skal anke eller ikke, sier Helen Juell Mjaaland, fungerende seksjonssjef i UNE, til Dagbladet.

90 prosent Etter tall fra UNE ankommer 90 % av asylsøkerne til Norge uten pass. SEIF har også erfart at selv om asylsøkere kommer med pass, er det svært ofte at UNE ikke tror på disse dokumentene eller tillegger dem noen betydning.

Ifølge SEIF lever tusenvis av mennesker i Norge i dag uten ID-kort.

10. november kom det fram at Venstre, KrF, Ap og SV vil la asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse, men motstand fra Senterpartiet hindrer at beslutningen får flertall. Senterpartiet vil stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

På torsdag la Stortinget fram et samlet asylforlik, som ble karakterisert av Frp som «Europas strengeste asylpolitikk». I rekordfart har Stortinget inngått en lovendring for å kontrollere flyktningkrisen.

Slik ser hovedpunktene i lovendringen ut:

• Raskere behandling av asylsøkere uten beskyttelsesbehov
• Justisdepartementet kan instruere UNE og UDI
• Utreisefrist endres, kan både fjernes og forkortes
• Forslagene fører til at saksbehandling kan effektiviseres

MENINGSLØST: Georg Schjerven Hansen fra SEIF mener UNE fører en meningsløs praksis.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
MENINGSLØST: Georg Schjerven Hansen fra SEIF mener UNE fører en meningsløs praksis. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Fra fredag 20. november av kan i tillegg Regjeringen instruere både UDI og UNE i deres saksbehandling etter utlendingsloven. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!