Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Deltok i store massakrer der flere tusen ble drept

Kripos knytter 45-åringen som ble pågrepet i Bergen til den fryktede Interahamwe-militsen.

SIKTET FOR DRAP: 45-åringen og hans forsvarer Harald Stabell under fengslingsmøtet i Bergen i går.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SIKTET FOR DRAP: 45-åringen og hans forsvarer Harald Stabell under fengslingsmøtet i Bergen i går. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 45-åringen som tirsdag ble pågrepet i Bergen og siktet for drap knyttet til deltakelse i folkemord i Rwanda deltok ifølge Kripos i flere massakre der flere tusen personer ble drept.

Massakrene skjedde i og ved byen Kibungo øst i Rwanda. Her ble det drept anslagsvis 70 000 personer i løpet av to uker i april 1994.

- Han er siktet for å ha deltatt i flere av de store massakrene. Han knyttes også til flere enkeltstående drap, sier politiadvokat Marit Formo.

Overlevende vitner Ifølge Kripos kan mannen knyttes til militsgruppa Interhamwe, en paramilitær hutuorganisasjon som var sentrale i folkemordet i Rwanda. Interhamwe er i dag ulovlig i landet, men er etablert i nabolandet Kongo, der den regnes som en terrororganisasjon.

- Det er overlevende fra massakrene og medlemmer av militsen som er avhørt som vitner i saken, sier Formo.
Påtalemyndighetene vil ikke si hvem som har pekt ut 45-åringen. Politiet har avhørt flere titalls vitner i Rwanda.

Mannen nekter straffskyld.

- Han forstår ikke at han blir beskyldt for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda. Han har tvert imot forsøkt å hjelpe mennesker i Rwanda, sa hans forsvarer Harald Stabell til Dagbladet i går.

Kom til Norge i 2001 Ifølge Bergensavisen skal mannen ha sendt penger til vitner i hjemlandet som har forklart seg fordelaktig om ham. Mannen avviser at dette er gjort for å påvirke vitnene.

 Kripos har etterforsket i alt 19 personer for deltakelse i folkemord i Rwanda. Hittil er 15 av disse henlagt, mens 3 fortsatt etterforskes.

POLITIADVOKAT: Marit Formo. Foto: Morten Holm / SCANPIX
POLITIADVOKAT: Marit Formo. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Siktede kom til Norge i 2001 gjennom familiegjenforening.

45-åringen risikerer 21 år i fengsel hvis han blir tiltalt og dømt. Han er formelt sett ikke siktet for folkemord, men drap. Tidligere i år avgjorde Høyesterett at de nye lovbestemmelsene om krigsforbrytelser ikke kan brukes med tilbakevirkende kraft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media