Deltok på nazi- møte i Halden

Drapssiktede Joe Erling Jahr (19) og sentrale Boot Boys-medlemmer deltok på nazimøte i Halden sist høst. Det skjedde før Boot Boys-gjengen ble innblandet i alvorlige kriminelle handlinger. Den ordblinde 19-åringen blir beskrevet som en voldelig person, men er ikke en lederskikkelse i det nynazistiske miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3. september i fjor: Drapssiktede Joe Erling Jahr kommer til et bolighus i Halden sammen med kompiser fra Oslos Boot Boys-miljø. De fryktede nynazistene Werner Holm og Terje Sjølie, som blir utpekt som leder av grupperingen Boot Boys, er rg med.

Naboene titter forskrekket ut av vinduet og ser unge gutter med nazieffekter stå på plenen utenfor boligen. De skal på møte. Et norsk flagg blir hengt opp i entredøra, mens et stort naziflagg pryder veggen i stua i leiligheten. Utpå kvelden slår politiet til. Jahr er en av dem som blir pågrepet.

Joe Erling Jahr er nå på flukt fra politiet. 19-åringen, som har tatovert et dødninghode med ljå på høyre overarm og et dødninghode med flere hoder på høyre underarm, er godt kjent av politiet.

Ikke lederskikkelse

Han var bare 15 år da han første gang ble arrestert. Siden har han vært i politiet søkelys en rekke ganger.

Dagbladet har snakket med flere som kjenner Jahr - også i det nynazistiske miljøet. Jahr blir beskrevet som voldelig, men er ikke en lederskikkelse i det nynazistiske miljøet. De som kjenner ham, sier han elsker festene, musikken og samhørigheten i miljøet.

Rotløs ungdom

Joe Erling Jahr ble født i Oslo 11. november 1981. Han bodde både på Bjølsen og Bøler i barndommen. I skoletida holdt han seg mye for seg selv. Han var ikke særlig skoleflink.

- Han var en rotløs ungdom, en som var på jakt etter noe nytt og spennende, forteller en som kjente ham fra skoletida.

Etter hvert ble den drapssiktede 19-åringen trukket inn i det nynazistiske miljøet på Bøler. Drabantbyen blir betegnet som hovedsete for grupperingen Boot Boys.

Sammen reiser kameratflokken på konserter, demonstrasjoner og fester i Norge og Sverige. Jahr har den siste tida hatt tilhold sammen med andre nynazister på Bøler. Han har vist interesse for mekking og sveising. Planen er å utdanne seg innenfor noe av dette.

Hitler-hilsener

Joe Erling Jahr var i fjor bidragsyter på det antirasistiske nettstedet NaziWatch. Her finnes Hitler-hilsner, trusler og sterke rasistiske utsagn side om side med noen spede stemmer som viser sin avsky for miljøet.

Den drapssiktede 19-åringen står bak to av innleggene. Også hans kamerat, medsiktede Erik Lauritsen, har signert ett av innleggene.

Det ene innlegget heter «Fuck off», det andre: «Drep en blitzer og få din plass i himmelen», et angrep på blitzmiljøet i Oslo.

Jahr har en vag tilknytning til det nynazistiske miljøet i Halden: - Da vi arrestert ham i fjor, kom han sammen med flere andre fra Oslo. Det er eneste gang vi har hatt befatning med ham, sier kriminalsjef Ragnar Arneberg ved Halden politidistrikt.