Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Delvis tilbaketrekking fra Kosovo

Overkommandoen i den jugoslaviske hæren har gitt noen av soldatene og politistyrkene ordre om å starte tilbaketrekking fra Kosovo, melder det offisielle jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrkene har begynt å trekke seg tilbake, het det i meldingen fra det statlige nyhetsbyrået.

- I lys av at aksjonene i Kosovo og Metohija mot det såkalte UCK (Kosovos frigjøringshær) har blitt avsluttet, har overkommandoen gitt deler av Jugoslavias hær og politienheter ordre om å starte tilbaketrekkingen fra Kosovo og Metohija, heter det ifølge Tanjug i en erklæring fra hæren.

Beslutningen skal ha trådt i kraft fra klokken 22 søndag kveld.

Reduseres

Styrkene i Kosovo skal reduseres til det nivået de var på før NATO begynte sine flyangrep 24. mars, så snart det er enighet om en FN-styrke til Kosovo, heter det i erklæringen.

Erklæringen sier videre at sikkerhetsstyrker «på fredstids-nivå» er tilstrekkelig til å hindre angrep fra «terroristgjenger fra Albania og Kosovo», jugoslaviske myndigheters betegnelse på den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

Uten detaljer

Erklæringen inneholder ingen detaljer om en FN-styrke, og forklarer heller ikke hva «fredstids-nivå» skal være. Tidligere referanser til dette begrepet har vist til utplasseringen som det ble enighet om under samtaler med USAs spesialutsending Richard Holbrooke i oktober i fjor.

NATO har stått fast på at jugoslaviske styrker må trekkes tilbake, før det blir aktuelt å vurdere bombestans. NATO insisterer også på at en fredsstyrke må være bevæpnet, og ha en kjerne av NATO-styrker.

PR-stunt

Albanias statsminister Pandeli Majko karakteriserer meldingene om delvis jugoslavisk tilbaketrekking fra Kosovo som et «pr-stunt». - Som statsminister i Albania kan jeg ikke ta det alvorlig. Serberne vet hvordan de skal spille mediespillet, sier Majko, som mandag var blant deltakerne på en Balkan-konferanse i det nordlige Hellas.

Den etniske rensingen i Kosovo fortsetter, la han til.

NATO-skepsis

Flere land var raskt ute med å avvise meldingen om en delvis tilbaketrekking som fullstendig utilstrekkelig for å møte NATOs fem krav. Både USA og Storbritannia konkluderte med at dette ikke er nok for at NATO skal stanse bombingen, mens Tyskland etterlyste en troverdig uttalelse fra Milosevic.

Den jugoslaviske hæren har begrunnet tilbaketrekkingen med at operasjonen mot den kosovoalbanske geriljaen UCK er fullført, men dette strider imot alle opplysninger NATO har gitt om geriljaens aktivitet de siste ukene. Fra Brussel har det blitt hevdet at UCK er sterkere enn noen gang og at UCK fremdeles kontrollerer områder flere steder i Kosovo. Senest søndag sa generalmajor Walter Jertz at UCK har lyktes i å gi beskyttelse til tusenvis av kosovoalbanere som er på flukt i disse områdene.

(NTB-Reuters-AFP)