KRANGEL OM AGENTPENGER: TV 2 melder at Vadim Demidov og familien engasjerte den kjente pengeinnkreveren Espen Lie (innfelt) for å forsøke å få inndrevet penger han mente han hadde krav på fra agentselskapet Sports Advice. Foto: NTB Scanpix/Dagbladet
KRANGEL OM AGENTPENGER: TV 2 melder at Vadim Demidov og familien engasjerte den kjente pengeinnkreveren Espen Lie (innfelt) for å forsøke å få inndrevet penger han mente han hadde krav på fra agentselskapet Sports Advice. Foto: NTB Scanpix/DagbladetVis mer

Demidov sendte Espen Lie for å drive inn agentpenger

- Skjønte i ettertid at det var lureri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotballproffen Vadim Demidov og hans familie følte seg lurt av agenter i etterkant av at han ble solgt fra Hønefoss til Rosenborg høsten 2007. Derfor engasjerte de den kjente pengeinnkreveren Espen Lie for å drive inn pengene de følte de hadde krav på.

Det melder TV 2 Sporten søndag kveld.

Agentselskapet Sports Advice inngikk i januar 2007 en avtale med Hønefoss om sportslig utvikling og oppfølging for Vadim Demidov. Avtalen slo dessuten fast at Sports Advice skulle ha 50 prosent av en eventuell overgangssum dersom Demidov ble solgt til en annen kveld. Den ble undertegnet av daværende daglig leder i Hønefoss Arne Dokken, Morten Wivestad fra Sports Advice og Vadim Demidov selv.

- Lureri Sports Advice inngikk også en avtale med Demidov, som skulle sikre den framtidige landslagsspilleren 50 prosent av pengene Sports Advice fikk utbetalt fra Hønefoss. Avtalen er skrevet for hånd og signert av Wivestad og Terje Simonsen fra Sports Advice, samt Vadim Demidov og hans far Sergej Demidov.

- Vadim ble lurt til å signere på disse avtalene. Det var jeg som skulle gjort det. Da jeg leste de avtalene i ettertid, så skjønte jeg at dette var lureri, sier far Sergej Demidov til TV 2 Sporten

Rosenborg betalte totalt åtte millioner kroner for Demidov da de hentet ham til Lerkendal. Ifølge TV 2s opplysninger skulle fire millioner kroner utbetales umiddelbart etter signering, mens de resterende fire millionene skulle utbetales i to like store avdrag etter henholdsvis 25 og 50 spilte kamper.

Agentavtalen ble siden kjent ulovlige av Norges Fotballforbund (NFF), og Hønefoss ble bøtelagt med 50 000 kroner.

Tilbakeviser avtale Likevel har Hønefoss, ifølge TV 2, utbetalt til sammen 2,5 millioner kroner til Sports Advice, et selskap som aldri har vært registrert som et gyldig firma i Norge i Brønnøysundregisteret. Derfor har utbetalingene skjedd til en konto i Estland, hvor det eksisterer en selskapsoppføring.

Demidov så aldri noe til pengene. En av mennene bak Sports Advice advokat og agent Espen Juul Haugan skrev i 2007 en mail til NFF der han hevdet at Demidov hadde frasagt seg retten til pengene etter å ha undertegnet en såkalt bortfallsavtale.

Informasjonssjef Svein Graff i NFF bekrefter at de ble informert av agenten, men har aldri sett avtalen. Sergej Demidov, benekter dens eksistens, mens Haugan nekter å legge fram dokumentasjon som beviser at den gjør det.

- Truet ingen To år etter avtaleinngåelsen ble Lie engasjert av familien Demidov, og pengeinnkreveren dro til Hønefoss for å rydde opp i saken. Det lyktes han aldri med.

- Bakgrunnen for at jeg tok oppdraget var at jeg mener Vadim Demidov er blitt lurt av Sports Advice og de som står bak. Jeg forsøkte flere ganger å få kontakt med de involverte, men ingen av dem ringte opp igjen som avtalt. Jeg klarte aldri å kreve inn pengene og det er ikke tilfredsstillende for min del. Det virker som om de har dårlig samvittighet, sier Lie til TV 2 i dag.

Lie bedyrer at han ikke har truet noen i forbindelse med denne saken, og ingen av dem TV 2 har pratet med har oppfattet det slik.

Vadim Demidov selv vil ikke si så mye om saksforholdet.

- Dette er agenter jeg ikke lenger har noe med å gjøre, og er en sak som jeg ikke har noe med, eller vært så mye involvert i. jeg har lagt det bak meg, sier Vadim Demidov til TV 2 Sporten.

Faren Sergej vil imidlertid ikke legge den død, men understreker samtidig at det er prinsippene, og ikke pengene som er viktig for ham.