Demning brast i Bergen: - Vannet bare fosser ned

133 personer er evakuert og E39 ble stengt.

BRISTET: Onsdag kveld brast en midlertidig demning i Sandviksfjellet i Bergen. Politiet evakuerer nå flere boliger. Video: Bergen brannvesen Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Vet du noe mer om denne saken? Tips oss på 2400@db.no

SISTE: Politiet i Vest politidistrikt melder klokka 23.15 at 37 hus er evakuert og at tilsammen 133 beboere er innkvartert på hotell. De ivaretas av personell fra kommune og politi.

Ifølge politiet er det for tidlig å si noe sikkert om materielle skader, men det er ikke rapportert vesentlige skader på eiendommene.

De verste vannmengdene har ifølge politiet nå passert. Vannmengdene har begynt å avta noe og det er ikke forventet en økning av vannmasser utover natten.

E39 ble stengt mellom Eidsvågtunnelen og Glasskartunnelen, men ble åpnet igjen natt til torsdag.

Bergen kommune opplyser om at en geolog må undersøke området før lokal tilførselsvei kan åpnes og de evakuerte i område kan flytte hjem, ifølge NTB.

- Heldigvis ser det ut til at konsekvensene av demningsbristen ble mindre enn fryktet, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke til nyhetsbyrået.

- Vannet bare fosser

Store nedbørsmengder førte onsdag kveld til at en demning i Munkebotsvatnet nedenfor Sandviksfjellet i Bergen brast. Vannet fosser nedover mot sjøen, og Bergens Tidenes reporter på stedet meldte tidligere i kveld om katastrofestemning.

- Vannet bare fosser ned her. Det fyller bokstavelig talt hele dalen. Det er virkelig katastrofestemning her, sier BT-journalist Trygve Opheim til egen arbeidsgiver.

BT-journalist Opheim forteller at en forskalingskonstruksjon som er satt opp i forbindelse med rehabiliteringen av den gamle demningen ved Munkebotsvatnet, er ødelagt. Dessuten er en jordvoll i ferd med å rase sammen.

Politiet bekrefter at den midlertidige demningen har bristet, og advarer folk mot å oppholde seg i området.

- Rundt klokka 20:20 fikk politiet melding om at det hadde oppstått en ca. 20 meter bred brist i demningen i nordgående retning, skriver politiet i en pressemelding.

Like før klokka 22 melder politiet at vannstanden i Munkebotsvatnet er på vei ned, og at situasjonen nå er under kontroll.

Kommunen har også vurdert demningen ved Langevannet. Ifølge kommunen vil denne holde og ikke utgjøre noen fare.

- I ferd med å bli skylt på sjøen

37 boliger i Eidsvåg i Åsane bydel ble evakuert før demningen brast. I tillegg er E39 Eidsvågtunnelen og Glasskartunnelen også stengt i begge retninger. Veien vil fortsatt være stengt en periode, opplyser politiet.

- Det er nå så mye vann at det går over E 39 i Eidsvågbunnen.

- Det er kjøretøy nede ved havna her, som er i ferd med å bli skylt på sjøen, sier politiets innsatsleder på stedet, Ivar Kvant, til TV 2.

OVERSVØMT: Det var en stund fare for at flere biler skulle bli skylt på havet, som her ved kaianlegget i Eidsvåg. Foto: Håkon Hatlestad
OVERSVØMT: Det var en stund fare for at flere biler skulle bli skylt på havet, som her ved kaianlegget i Eidsvåg. Foto: Håkon Hatlestad Vis mer

Håkon Hatlestad ble vitne til at vannmassene fosset ut ved kaianlegget i Eidsvåg. Han forteller Dagbladet at bilene klarte seg.

- Det ser ut som om vannmassene har roet seg ned nå. Bilene har blitt stående på plassen, forteller han.

Hatlestad sier at det var mange skuelystne som dukket opp.

- Men jeg har ikke opplevd dette som veldig dramatisk.

- Bekymret

Kommunen opplyste tidligere i kveld i en pressemelding at de er bekymret for at demningen, som er satt opp midlertidig i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvannet, ikke skal tåle de store vannmassene.

- På grunn av store nedbørsmengder er Bergen kommune bekymret for at den midlertidige dammen ikke vil tåle vannmassene, noe som vil kunne føre til oversvømmelse i deler av Eidsvåg. I samråd med Vest politidistrikt er det derfor iverksatt evakuering av mulig berørte boliger i området og stenging av E39 og tilførselsveier, skriver kommunen.

BRAST: Vannmassene fosser ut fra demningen som brast onsdag kveld. Foto: Bergen Brannvesen
BRAST: Vannmassene fosser ut fra demningen som brast onsdag kveld. Foto: Bergen Brannvesen Vis mer

- Kommer an på hvor galt det går

- Vi jobber med å evakuere boliger nå, sa operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til Dagbladet tidligere onsdag.

Det er store nedbørsmengder som har fylt opp dammen, og som fører til bekymringer for om den midlertidige demningen vil kunne holde vannmassene tilbake.

20 minutter

Politiets innsatsleder på stedet, Ivar Kvant, sa tidligere i kveld til BA at man har kort tid på seg dersom demningen brister.

- Dersom demningen brister, har vi cirka 20 minutter på oss før de store vannmengdene kommer ned her. Hvor mye det er snakk om, vet vi ikke nøyaktig, men vi har fått beskjed om at det kan bli betydelige materielle skader på både vei og bebyggelse, sier politiets innsatsleder Ivar Kvant til Bergensavisen.

Brannvesenet opplyser til Bergens Tidende at de forsøkte å stabilisere situasjonen og hindre at dammen brister ved å pumpe ut vannet. De fryktet imidlertid at steiner i det midlertidige utløpet i retning Eidsvåg ville rase ut, og stanset arbeidet.

BRISTET: Like etter klokka 20.20 bekreftet politiet at den midlertidge demningen ved Munkebotsvannet har bristet. Foto: Donar / Bergen kommune / NTB scanpix
BRISTET: Like etter klokka 20.20 bekreftet politiet at den midlertidge demningen ved Munkebotsvannet har bristet. Foto: Donar / Bergen kommune / NTB scanpix Vis mer

- Kommer an på hvor galt det går

Kommunen kalte onsdag sammen sin kriseledelse og opplyser at situasjonen overvåkes nøye. Politiet ble varslet i 17-tiden. Sivilforsvaret ble bedt om bistand og mobiliserte onsdag kveld to avdelinger.

- Dammen er full. Men det er laget en plan for dette, som viser hvilke hus som kan bli berørt, sier Algrøy.

- Er det stort skadepotensial dersom denne demningen brister?

- Det kan nok være litt … Det kommer an på hvor galt det går, sier Algrøy.

FRYKTER DEMNING SKAL BRISTE: Bildet ble tatt ved en inspeksjon av den gamle demningen før de tappet ut vannet og bygget en midlertidig demning. Foto: Bergen kommune
FRYKTER DEMNING SKAL BRISTE: Bildet ble tatt ved en inspeksjon av den gamle demningen før de tappet ut vannet og bygget en midlertidig demning. Foto: Bergen kommune Vis mer

Pumper ut vann

Entreprenører er på stedet for å finne en løsning på problemet.

- Det vil også bli pumpet vann ut av dammen for å avlaste den midlertidige demningen, sier operasjonslederen.

Mellom 12-15 boliger i området blir evakuert, skriver BT.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer