Demning brøt sammen, sentrum under vann og bryggeri oversvømmet

Flommen fester grep om store områder i øst og sør.

 DRAMATISK:   E134 er stengt tirsdag ettermiddag ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden i Telemark på grunn av oversvømmelse. Også flere fylkesveier og veier i andre fylker er stengt på grunn av store vannmasser. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
DRAMATISK: E134 er stengt tirsdag ettermiddag ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden i Telemark på grunn av oversvømmelse. Også flere fylkesveier og veier i andre fylker er stengt på grunn av store vannmasser. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store vannmengder har ført til at en demning i Aust-Agder har brutt sammen. I Telemark kan Tinnsjøen gå over sine bredder, og politiet ber folk være varsomme med hvor de ferdes.

Regulerte Tinnsjøen i Telemark var tirsdag ettermiddag 20 centimeter over maks vannstand.

I en pressemelding skriver Tinn kommune at prognosene sier at Tinnsjøen vil fortsette å stige selv om nedbørsmengden avtar. Ifølge Øst-Telemarks Brukseierforening ( ØTB ) tar prognosene høyde for en økning på mer enn 50 centimeter over høyeste regulerte vannstand.

Noen kilometer sør for Tinnsjøen er E134 stengt mellom Sauland og Notodden på grunn av flom ved Omnesfossen.

Flere hus isolert
I Telemark er også fylkesvei 3 mellom Lindland og Akland stengt på grunn av flom og oversvømmelse. Det samme er fylkesvei 44 Valebøgen, fylkesvei 38 ved Nordre Lone og fylkesvei 44 Valebøvegen.
Ved 14.30-tiden ble også riksvei 38 stengt ved Heldal bedehus. I Frølandsgrenda i Sauland i Telemark er over 20 hus isolert, melder NRK.

I Sauland ligger sentrum under vann. Her er kraftig regn i ferd med å grave ut veien. Rådmann Rune Engehult i Hjartdal kommune ber innbyggeren holde seg innendørs, og holder seg oppdatert på kommunens nettside.
Dambrudd og ølstopp Politiet i Agder melder på Twitter at det er oversvømmelse i vassdraget mellom Gjerstad og Søndeled, og at en demning har brutt sammen.

I Grimstad har flom sørget for stans i ølproduksjonen til Nøgne Ø. Her flommer Nidelva inn i kjelleren og satt det elektriske anlegget ut av spill. At Nidelva har gått over sine bredder har også ført til at store områder er lagt under vann.

I tillegg er flere veier stengt etter de store nedbørsmengdene. I Aust-Agder er fylkesvei 55 ved Kroken, fylkesvei 101 ved Valle, fylkesvei 251 Beisland — Grøsle og fylkesvei 418 Søndeled stengt av samme årsaker, ifølge Statens vegvesen.