Kherson:

Demning ødelagt: - Russiske terrorister

En demning i Kherson-regionen i Ukraina er ødelagt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller det et angrep fra russiske terrorister.

En ny dronevideo skal vise skadene på en demning i Ukraina. Video: Telegram. Reporter: Mathias Moene Rød. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 5-tida tirsdag norsk tid kom meldingene om at en demning er sprengt i Kherson-regionen i Ukraina. Dette er bekreftet fra både ukrainsk og russisk hold.

Den 30 meter høye Kakhovka-demningen på Dnipro-elva rommer 18 kubikkilometer med vann. Den beskrives som viktig for Ukrainas vannforsyning.

Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrepet. Ukraina anklager russiske styrker for sabotasje. Ukrainsk militæretterretning hevder i en uttalelse at russiske okkupanter har sprengt dammen «i panikk».

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hevder at Russland har sprengt vannkraftverket fra innsida, melder Reuters.

Halve demningen skal være ødelagt. Strukturen «fortsetter å kollapse», melder nødetatene ifølge det statlige russiske byrået Tass. Vannstrømmen «kan ikke kontrolleres», sier en tjenesteperson.

300 boliger er evakuert, opplyser Tass.

Kan stige med 12 meter

Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise at demningen har bristet, og at det flommer vann gjennom den.

Vannstanden i den nærliggende byen kan øke med opptil 12 meter etter ødeleggelsene. Det anslår den lokale guvernøren Vladimir Leontyev i en uttalelse, ifølge Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer