Demokratene avviser Bushs Irak-plan

Demokratene avviser president George W. Bushs plan om å trappe opp USAs militære nærvær i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene avviser president George W. Bushs plan om å trappe opp USAs militære nærvær i Irak.

Bush var knapt ferdig med sin fjernsynsoverførte tale før ledende demokrater etter tur felte en knusende dom over presidentens nye Irak-strategi.

- Dette forslaget skader vår nasjonale sikkerhet, het det i en felles kunngjøring fra demokratenes ledere i Representantenes hus og Senatet, Nancy Pelosi og Harry Reid.

De mener presidenten heller burde ha startet tilbaketrekkingen fra Irak, enn å sende flere soldater dit.

Etterlyser ny kurs


- De irakiske lederne vil ikke ta de nødvendige steg for å komme fram til en politisk løsning på de sekteriske problemene i landet, før de innser at USAs engasjement vil ta slutt, heter det videre i kunngjøringen.

Pelosi og Reid etterlyser videre «en aggressiv diplomatisk strategi både i og utenfor regionen» for å stabilisere situasjonen i Irak.

- Det amerikanske folk ønsker en ny kurs i Irak. Vi akter å presse president Bush slik at han sørger for det, lover demokratenes ledere i Kongressen.


Kennedy


Flere andre ledende demokrater slutter seg til kritikken, blant dem senator Edward Kennedy.

- Det vi virkelig burde fått nå var en rekke politiske initiativ, i stedet for en rekke militære initiativ, sier Kennedy.

- Jeg er sterkt imot president Bushs beslutning om å øke antallet amerikanske soldater i Irak. Han forverrer nå en feilslått politikk ved å utsette flere amerikanske menn og kvinner for fare, sier Diane Watson som sitter i Representantenes hus for demokratene.


UENIGE MED BUSH: Talskvinne for Representantenes hus, Nancy Pelosi, etter et møte med George w. Bush om politikken USA bør føre i Irak. Foto: Reuters/Scanpix
UENIGE MED BUSH: Talskvinne for Representantenes hus, Nancy Pelosi, etter et møte med George w. Bush om politikken USA bør føre i Irak. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Arrogant


- Det var ikke en opptrapping av denne krigen velgerne ba om ved siste valg, slo senator Dick Durbin fast.

- President Bush innrømmet i kveld det de fleste amerikanere vet: Vi vinner ikke i Irak, til tross for alt det våre militære ofrer, og det mot de utviser, sa Durbin.

Senator Hillary Clinton var også raskt ute med å kritisere, og hevdet at Bushs Irak-politikk er preget av «inkompetanse og arroganse».

- Som våre militære ledere gjentatte ganger har sagt, det trengs en politisk løsning i Irak, ikke utelukkende en militær løsning. Dette hørte vi ingenting om i kveld, sa Clinton.

(NTB)