Demokratene ber Nader trekke seg

Lederen for det demokratiske partiet i USA anmoder på det sterkeste den uavhengige utfordreren Ralph Nader om å trekke seg fra høstens presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene frykter at historien fra forrige valg skal gjenta seg. Da fikk Nader så mange stemmer at han trolig fratok demokratenes kandidat Al Gore seieren, og republikaneren George W. Bush ble valgt.

Bush og demokratenes kandidat ved presidentvalget 2. november, John Kerry, ligger for tiden helt jevnt på de fleste meningsmålingene, og Nader kan nok en gang få en langt mer sentral rolle enn oppslutningen hans skulle tyde på.

- Redde for demokrati

- Han må ut av valgkampen, sier Terry McAuliffe, som er demokratenes partileder, under et intervju med TV-stasjonen CBS' program Møt nasjonen.

- Vi har ikke råd til fire nye år med George W. Bush, sier han, og mener Nader i stedet for å stille som kandidat selv kan spille «en viktig rolle» i demokratenes forsøk på å vinne valget.

Ralph Nader avfeier demokratenes bekymringer, og argumenterer med at de er redde for konkurranse.

- Det disse folkene, demokratene, er redde for, er demokrati, sier han til NBCs program Møt pressen.

Jevnt på målinger

I en meningsmåling foretatt for CBS News og avisen The New York Times ligger John Kerry an til å få 45 prosent av stemmene ved valget, mens George W. Bush ville fått 44 prosents oppslutning dersom valget ble arrangert i dag.

Men den samme målingen viser at den sittende presidenten har et bedre grep om sitt politiske støttegrunnlag enn Kerry, noe som kan tyde på at utfordreren er sårbar for konkurranse fra venstresiden. Mens 90 prosent av de spurte republikanerne sa de var fast bestemt på å stemme på Bush, svarte bare 82 prosent av demokratene at de helt sikkert ville stemme på Kerry.

Den 70 år gamle juristen Ralph Nader stilte som kandidat for De Grønne i presidentvalget i 2000, men denne gangen stiller han som uavhengig kandidat fordi partiet ikke lenger støtter ham.

Nader får jevnt mellom 4 og 5 prosents oppslutning på meningsmålingene, og liberaleren vil være i stand til å stjele så mange stemmer fra demokratene at han kan sikre republikanerne seieren i valget, tror ekspertene.

Stor påvirkning

Ifølge Naders egen stab viste valgdagsmålinger gjennomført i 2000 av demokratenes meningsmålingsinstitutt Stanley Greenberg at 25 prosent av Naders stemmer i 2000 kom fra republikanere, mens 38 prosent kom fra demokrater.

Totalt fikk Nader bare 2,7 prosent av stemmene, men hans kandidatur påvirket resultatet i stor grad likevel. Spesielt var det tilfellet i den omstridte staten Florida. Her vant Bush etter en langdryg omtelling med 537 stemmer mer enn Al Gore. Nader fikk 97.488 stemmer i Florida.

Også i New Hampshire vant Bush med så liten margin at Gore kunne ha vunnet hvis han hadde fått de fleste av Naders stemmer. Hadde Gore vunnet to stater til, ville han vært USAs president i dag.

<B>UAVHENGIG KANDIDAT:</B> Ralph Nader.