PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton. Foto: AP / Andrew Harnik / NTB scanpixVis mer

Demokratene frykter en «oktober-overraskelse» etter at Hillary ble hacket

Wikileaks sier de sitter på «mye mer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden ble det kjent at datanettverket som brukes av kampanjeapparatet til Hillary Clinton ble hacket under et større hackerangrep på Det demokratiske partiets politiske organisasjon.

Nå frykter sentrale demokrater at det kan bli offentliggjort kompromitterende materiale som hackerne fikk tilgang til i forkant av valget om 93 dager.

Dokumentslipp før landsmøtet

I forkant av demokratenes landsmøte, slapp WikiLeaks 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet. Dokumentene viste blant annet at partiledelsen aktivt hadde motarbeidet Bernie Sanders' kampanje for å bli partiets presidentkandidat.

Clintons kampanje har gitt Russland skylda for hackingen.

Lekkasjene førte til at Debbie Wasserman Schultz, styreleder i demokratenes nasjonale komité, trakk seg fra sin stilling i partiet.

- Planlegger en oktober-overraskelse

Wikileaks har ikke sagt hvor de har fått materialet fra, men Wikileaks-sjef Julian Assange har sagt til CNN at de kan komme til å offentliggjøre «mye mer». Han har vært åpen om at det første dokumentslippet var timet til demokratenes landsmøte.

- Høyst sannsynlig planlegger Russland og Assange en oktober-overraskelse, for å kunne påvirke valget og destabilisere den vestlige alliansen, sier den demokratiske strategen Craig Varoga til Politico.

Flere sentralte demokrater ønsker ifølge Politico at Det hvite hus skal ta affære, eller i det minste fortelle åpent hva de vet om hackingen. Da amerikanerne avslørte at Nord-Korea sto bak hackerangrepet mot Sony Pictures i 2014, svarte de med økonomiske sanksjoner mot landet.

- Svært farlig

Hillary Clinton får for øvrig fortsatt kritikk for måten hun håndterer den andre e-post-skandalen hun er involvert i. Fredag sa hun at hun hadde en kortslutning da hun siterte FBI-direktøren på at hun hadde vært sannferdig.

- Svært farlig! tvitret Donald J. Trump om Clintons uttalelse.