Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demokratene kan tvinge fram «shutdown» i USA: - Ikke hold barna eller militæret som gisler

Går ikke budsjettavtalen gjennom vil all ikke-essensiell statlig virksomhet stenges.

RASER: Paul Ryan advarer deomkratene på det sterkeste mot å tvinge fram en «shutdown» ved å stemme ned budsjettavtalen. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix
RASER: Paul Ryan advarer deomkratene på det sterkeste mot å tvinge fram en «shutdown» ved å stemme ned budsjettavtalen. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har i de siste ukene pågått intense budsjettforhandlinger i Kongressen i USA for å unngå en såkalt «shutdown», som vil si å stenge all ikke-essensiell statlig virksomhet i USA.

Advarer demokratene

Og torsdag kveld lokal tid lyktes republikanerne i Representantenes hus å komme til en enighet med blant annet den konservative grupperingen «House Freedom Caucus», som har ønsket mer penger til militæret i bytte for sine stemmer, skriver Washington Post.

Dermed gikk budsjettavtalen gjennom med 230 mot 197 stemmer. Men, demokratene heller allerede malurt i begeret, for avtalen må også gjennom Senatet for å bli vedtatt.

En avtale må være på plass innen fredag, da Kongressen unngikk en «shutdown» med knapp margin i desember, da en midlertidig budsjettavtale ble vedtatt. Den går fram til fredag.

Demokratene i Senatet hevder at de har klart å samle nok nei-stemmer til at budsjettavtalen ikke vil få flertall. Det får Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, til å reagere.

- Demokrater i Senatet må ta dette på alvor, for de kan ikke stenge ned regjeringa, sa Ryan torsdag.

- Ikke hold barn og militæret som gisler.

DACA-problem

Minst ni av demokratene som stemte for den midlertidige budsjettavtalen i desember, sier nå at de vil stemme mot den nye avtalen.

Da den midlertidige avtalen gikk gjennom i desember var det demokrater fra republikanske delstater som sørget for at det ble flertall.

Også budsjettavtalen som nå skal stemmes over i Senatet er en midlertidig en, og skal strekke seg fram til 16. februar.

Ett av de store stridstemaene er DACA-programmet. Demokratene forsøker å sikre varig opphold til rundt 800 000 unge innvandrere som fikk midlertidig opphold under Barack Obamas DACA-ordning.

Men president Donald Trump har avgjort at ordningen utløper i mars, og har gitt demokrater og republikanere i Kongressen frist fram til da for å finne en ny avtale.

Donald Trump har på sin side knyttet en DACA-løsning opp til sine egne ønsker om å finansiere muren han vile bygge på grensa mot Mexico.

- Muren kommer til å bli virkelighet, hvis ikke blir det ingen DACA, sa Trump tidligere i januar.

Trumps administrasjon har foreslått å bruke 145 milliarder kroner de neste årene på omfattende utvidelser av grensemuren mot Mexico.

Trump legger skylden på demokratene

I tillegg til finansiering av muren skal Trump-administrasjonen ønske seg andre tiltak for å begrense og kontrollere innvandring.

Trump har gjentatte ganger gått til angrep på demokratene, og gitt dem skylda for at man ikke kommer til en avtale.

«En «shutdown» i morgen vil være knusende for militæret. Noe demokratene bryr seg veldig lite om», tvitret Trump torsdag.

Riktignok vil militærpersonell fremdeles melde seg til tjeneste om det blir «shutdown», men de kan risikere å ikke få utbetalt lønn så lenge en avtale ikke er på plass, skriver CNN.

For demokratenes del handler mye om at det ikke ligger en løsning på bordet for de såkalte «drømmerne», altså barna som fikk midlertidige opphold under DACA-programmet. Men de er også lei av at de til stadighet må inngå midlertidige avtaler.

- Den republikanske ledelsen må ta på alvor at de må få på plass en budsjettavtale og slutte å stole på kortsiktige løsninger, heter det i en uttalelse fra de to demokratiske senatorene Tim Kaine og Mark R. Warner.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, understreket alvoret i situasjonen ved å snakke om en «shutdown» som om det allerede var en realitet.

- Dette er amatørmessig, sier Pelosi.

Og det store problemet for republikanerne er at der de i Representantenes hus kun er avhengige av republikanske stemmer, er nødt til å overbevise demokrater i Senatet.

For å få budsjettavtalen gjennom trenger republikanerne 60 stemmer. Det er 51 republikanere i Senatet.

Forrige gang det var «shutdown» i USA var i 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!