Demokratene kan vinne kontroll over Kongressen

Men de håper på mye mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAVANNAH/GEORGIA (Dagbladet.no): Hittil har de fleste analytikere spådd at demokratene overtar Representantenes hus, men at Senatet glipper med minste margin.

Men de siste dagenes målinger antyder at partiet kan ta makten i begge kongresskamre.

Det ville faktisk være i tråd med hva som oftest skjer når det er kongressvalg i det 2. året av en en presidents annen periode, skriver Charles Krauthammer i dag.

Den konservative spaltisten summerer slik: I sjetteårsvalg som dette, har den sittende presidentens parti gjennomsnittlig tapt 29 plasser i Representantenes hus og seks i Senatet.

Da er valgene etter annen verdenskrig oppsummert.

Ronald Reagan hadde eksempelvis sittet seks år som president da republikanerne i 1986 mistet åtte plasser og dermed flertall i Senatet. Krauthammers regnekunster har egentlig mer med politikk enn matematikk å gjøre.

Han demonstrerer at en opposisjonsseier er ganske normalt, men er først og fremst ute etter å motsi dem som mener Irak-krigen er viktigste grunn til republikanernes nedtur.

Den analysen er det ganske få som deler. Den patriotiske optimismen som hersket ved krigens start, er helt borte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.