Demokratene kritiserer justisministeren: - Han er ikke nøytral

Demokratene krever at spesialetterforsker Robert Muellers rapport blir offentliggjort.

BREV: Justisminister William Barr har sendt et fire sider langt brev til Kongressen, der han oppsummerer spesialetterforsker Robert Muellers sluttrapport. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpix
BREV: Justisminister William Barr har sendt et fire sider langt brev til Kongressen, der han oppsummerer spesialetterforsker Robert Muellers sluttrapport. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpixVis mer

«Komplett og total FRIFINNELSE».

President Donald Trump lot det være liten tvil om hvordan han tolker det som har kommet ut etter at spesialetterforsker før helgen leverte sin rapport på etterforskningen som har hengt over store deler av Trumps presidentperiode som en mørk sky.

Søndag kveld sendere justisminister William Barr et fire siders brev til Kongressen, der han kommer med et sammendrag av Muellers sluttrapport.

Mueller konkluderte ikke

Barr gjengir noen av de sentrale funnene i Muellers rapport, der det konkluderes med at det ikke finnes bevist at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget 2016.

Når det gjelder spørsmålet om Donald Trump har hindret etterforskningens gang, konkluderte Mueller ikke. Han valgte i stedet å legge fram beviser på begge sider.

«Selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke», står det i Muellers rapport

Men der spesialetterforsker Mueller ikke ønsket å konkludere, har Barr og visejustisminister Rod Rosenstein gjort det.

«Visejustisminister Rod Rosenstein og jeg har konkludert med at bevisene som har blitt framskaffet i spesialetterforskerens etterforskning ikke er tilstrekkelig til å slå fast at presidenten brøt loven ved å hindre etterforskningen», lyder konklusjonen fra Barr.

RENVASKET: Robert Mueller kan ikke bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Video: CNN Vis mer

Angriper justisministeren

At justisministeren går ett hakk lenger enn Barr, får ledende demokrater til å reagere. De krever at Muellers rapport blir offentliggjort umiddelbart.

«Justisminister Barrs brev reiser like mange spørsmål som svar. At spesialetterforsker Muellers rapport ikke frifinner presidenten i et spørsmål så alvorlig som å hindre etterforskningen, viser hvor viktig det er at rapporten og hele den underliggende dokumentasjonen bli offentliggjort uten ytterligere forsinkelser», heter det i en uttalelse fra Demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi og Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer.

«Gitt Barrs historie med offentlig motstand mot spesialetterforskeren, så er han ikke en nøytral observatør og er ikke i en posisjon til å ta objektive avgjørelser om rapporten».

Pelosi og Schumer slår også fast at president Trumps påstand om at han er fullstendig frifunnet «står i direkte motsetning» til Muellers konklusjon.

Demokratenes utfall mot Barr må ses i sammenheng med et notat han sendte til advokatene i Det hvite hus i kjølvannet av at Trump ga FBI-direktør James Comey sparken. I notatet framgikk det at Barr ikke mente Trump kunne ha hindret etterforskningen ved å sparke Comey. Barr har også uttalt at han synes Muellers etterforskningsteam kunne ha vært mer «balansert».

Dragkamp

Muellers rapport vil nå bli gjenstand for solid politisk dragkamp, spesielt gitt at Barr i sitt brev til Kongressen skriver at det er bevis på begge sider.

Da Mueller leverte sin sluttrapport fredag ble det kjent at det ikke kommer noen nye siktelser som følge av etterforskernes funn.

Ingen har blitt tiltalt for samarbeid med russerne for å påvirke valget, men etterforskningen har like fullt ført til siktelser eller tiltaler mot 34 personer, seks av dem tidligere Trump-medarbeidere.

Muellers etterforskere har nemlig avdekket andre typer kriminalitet. Blant dem som har fått problemer er Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort, som nylig ble dømt til over sju års fengsel for blant annet skattesvindel, hvitvasking av penger og forsøk på å påvirke vitner.