Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demokratene nekter å finansiere Trumps Mexico-mur i bytte mot en avtale for unge innvandrere

- Trump bruker «drømmerne» som et redskap for å rive i stykker vårt immigrasjonssystem.

FORSLAG: Donald Trump har lagt fram et forslag som blant annet skal gi unge, ulovlige innvandrere en vei til statsborgerskap i USA. Men han kan trolig se langt etter demokratenes støtte. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / NTB scanpix
FORSLAG: Donald Trump har lagt fram et forslag som blant annet skal gi unge, ulovlige innvandrere en vei til statsborgerskap i USA. Men han kan trolig se langt etter demokratenes støtte. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden gikk USA inn i en såkalt «shutdown», fordi demokratene og republikanerne ikke kom til enighet om budsjettet for 2018. Etter noen ganske få dager klarte de likevel å komme til en midlertidig løsning, som gjelder fram til 8. februar, men innen den tid er det noen ganske viktig spørsmål som må adresseres.

Et av spørsmålene man må finne et svar på, er hva som skjer med de unge, ulovlige innvandrerne i USA, som blir omtalt som «dreamers».

Hundretusener av unge som ble brakt til USA ulovlig som barn har risikert å bli utvist etter at den amerikanske regjeringa opphevet den såkalte DACA-ordningen i fjor høst. Ordningen ble innført av Barack Obama og tillot dem å bli i landet og studere eller arbeide en periode.

- Går mot det amerikanere tror på

Tidligere denne uka ble det kjent at Donald Trump åpner for å gi 1,8 millioner unge, ulovlige innvandrere statsborgerskap.

Forslaget er en del av et større forslag, som også innbefatter penger til Trumps grensemur og innvandringsregulerende tiltak. Ved å gi de unge innvandrerne en vei til statsborgerskap, håper Trump å få demokratenes støtte.

Den støtten kan han trolig se langt etter.

«Endelig har presidenten satt pennen til papiret for å vise oss hvor han står når det gjelder innvandring, noe vi har bedt ham om i månedsvis. Uheldigvis går denne planen mot det flertallet av amerikanere tror på. Selv om Donald Trump endelig har innsett at 'drømmerne' burde få lov til å bli her og få statsborgerskap, så bruker han dem som et redskap for å rive i stykker vårt immigrasjonssystem og adoptere ønskelista innvandringsmotstandere har kjempet for å årevis», tvitret demokratenes leder i Sentatet, Chuck Schumer.

For Trumps forslag om å gi statsborgerskap til de unge innvandrerne er noe demokratene vil stille seg bak, men åpenbart ikke med de forutsetninger Trump legger til grunn.

Med i avtalen om statsborgerskap har Trump nemlig regningen for sitt kanskje største, og mest omtalte, valgløfte: Grensemuren mot Mexico.

Prislappen: 25 milliarder dollar.

Vil avskaffe visa-lotteri

En annen del av Trumps forslag er å avskaffe det såkalte visa-lotteriet «Diversity Immigrant Visa Program, trolig bedre kjent for nordmenn som Green Card-lotteriet.

Visumet har eksistert i 20 år, og gir rundt 55 000 søkere arbeidsvisum til USA hvert år. Målet med programmet har vært å øke antallet innvandrere fra land med historisk lav innvandring til USA.

Ifølge nyhetsbyrået AP anslår eksperter at de innstrammingene Trump legger til grunn i sitt forslag vil halvere den lovlige innvandringen til USA.

Ikke lenge etter at Chuck Schumer hadde gitt til kjenne sitt synspunkt på Trumps forslag på Twitter, fyrte presidenten selv av en bredside mot demokraten.

«DACA har blitt gjort mye vanskeligere av at «Gråtende Chuck Schumer» fikk så mye juling i forbindelse med «shutdownen» at han ikke er i stand til å gjøre noe med innvandring», skrev presidenten på Twitter.

Også demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, er negativ til avtalen, og den framstående demokratiske senatoren, Dick Durbin, sier at planen vil legge Trumps «tøffe innvandringsagenda - inkludert massive kutt i lovlig innvandring - på skuldrene til disse unge menneskene», skriver Politico.

Når det gjelder de unge «drømmerne» er det heller ikke slik at veien til statsborgerskap er rosenrød og enkel i Trumps forslag. Detaljene er ennå ikke klare, men det som synes klart er at de først kan få statsborgerskap etter ti-tolv år.

Det blir innført strenge regler som gjelder utdanning, arbeidsliv og generell «god moral og oppførsel».

Opp mot 800 000 ungdommer har vært beskyttet av DACA-ordningen, mens Det hvite hus anslår at rundt 1,8 millioner ulovlige innvandrere blir omfattet av den nye ordningen.

Sier ja til store investeringer

Men for at dette skal bli en realitet krever Trump altså innstramming av lovlig innvandring og penger til Mexico-muren. Noe som er tungt, og kanskje til og med umulig, å svelge for demokratene.

Men Trump er som kjent en forretningsmann, og skulle man se på det hele som et forhandlingsutspill, så er det kanskje håp.

Den demokratiske senatoren Tim Kaine, som var Hillary Clintons visepresidentkandidat under presidentvalget i 2016, er del av en tverrpolitisk gruppe i Senatet som forsøker å finne en løsning på problemene.

Han sier at en grensemur er uakseptabel, men at store investeringer i grensesikkerhet er noe demokratene kan godta.

- Jeg er for store investeringer, jeg har allerede stemt for det. Når du kan patruljere grensa bedre med droner og sensorer, så er kanskje ikke en mur den beste løsningen? Men at vi kan investere i grensa? Demokratene er for det, sier Kaine, ifølge CNN.

Sånn ting står akkurat i øyeblikket, ser det likevel ut til å være en lang vei til målet. Republikanerne må få med seg ni demokratiske senatorer for å få gjennom Trumps forslag i Senatet. Det kan bli vanskelig gitt Schumers uttalte motstand.

«Amnesti Don»

Så er det heller ikke sånn at alle republikanere er så begeistret for Trumps forslag heller. Nyhetsbyrået AP skriver at flere Trump-allierte er skeptiske til Trumps løsningen på DACA-problemet.

I tillegg har Breitbart, det omstridte, sterkt høyreorientert nyhetsnettstedet, som lenge ble drevet av Trumps tidligere rådgiver Stephen Bannon, kommet opp med et nytt kallenavn på Trump, som åpenbart ikke er ment som en hyllest:

«Amnesti Don».

Trump selv har flere ganger antydet at han har sympati med de unge innvandrerne.

- Vi skal løse dette problemet, sa han natt til torsdag.

For øyeblikket kan det se ut som det blir en lang vei til mål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!