Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demokratene stiller seg bak kriseplan for å få slutt på nedstengingen

700 000 offentlig ansatte hjemme uten lønn.

INNVANDRING: Retur av 700 000 ulovlige innvandrere som ankom USA som barn, står sentralt i konflikten mellom Republikanerne og Demokratene. Her demonstrerer aktivister til støtte for immigrantene utenfor kongressbygningen på Capitol i går. Foto: Tasos Katopodis / Getty / AFP / NTB Scanpix
INNVANDRING: Retur av 700 000 ulovlige innvandrere som ankom USA som barn, står sentralt i konflikten mellom Republikanerne og Demokratene. Her demonstrerer aktivister til støtte for immigrantene utenfor kongressbygningen på Capitol i går. Foto: Tasos Katopodis / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senatet i den amerikanske Kongressen stemmer klokka 18 norsk tid over et forslag om å få slutt på nedstengingen i offentlig sektor. 60 av de 100 senatorene må stemme for dersom forslaget skal gå igjennom.

Nyhetsbyrået AP melder klokka 18.08 at Demokratene har bestemt seg for å støtte forslaget til en løsning. Dette vil holde de offentlige tjenestene åpne i tre uker, mens det jobbes med en varig løsning. Også TV-kanalen NBC melder dette.

Republikanerne har flertall i Senatet. Demokratenes minoritetsleder Chuck Schumer sier til CNN at han og Republikanernes ledere har inngått en avtale om å gjenåpne de offentlige tjenestene.

AVVERGET KRISEN: Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, på vei ut fra partiets gruppemøte i kveld, der han fikk støtte til å inngå en avtale med Republikanerne. Foto: Drew Angerer / Getty / AFP / NTB Scanpix
AVVERGET KRISEN: Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, på vei ut fra partiets gruppemøte i kveld, der han fikk støtte til å inngå en avtale med Republikanerne. Foto: Drew Angerer / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Innvandringskonflikt

Senatet skulle egentlig stemme over forslaget i går, men avstemningen ble utsatt til i dag.

Anslagsvis 700 000 offentlig ansatte i USA må i dag holde seg hjemme uten lønn, og det haster med å få dem tilbake på jobb, skriver BBC News.

Det er Demokratene i Senatet som har bremset en avtale. De har nektet å stemme for en løsning før deres krav om innvandring blir møtt. Mer spesifikt dreier dette seg om utsendelse av ulovlige immigranter som ankom USA som barn.

I tillegg til de 50 republikanske senatorene til stede trengs altså 10 demokratiske ja-stemmer for å få slutt på nedstengingen.

Kostet 16 milliarder

Det var fredag (natt til lørdag norsk tid) nedstengingen var forseglet, etter at bare 50 stemte for forslaget om å holde de offentlige hjulene i gang i tre uker til.

Forrige gang USA opplevde en offentlig nedstenging, var i 2013, da den varte i 16 dager og kostet myndighetene 16 milliarder kroner i tapt verdiskaping.

I 2013 vedtok Kongressen å betale tilbake den tapte arbeidsfortjenesten til de offentlig ansatte - men dette vedtaket gjelder ikke nå, og en ny avstemning å eventuelt til.

Det er offentlig ansatte i såkalte ikke-livsviktige funksjoner som må holde seg hjemme fra jobb i dag. Det omfatter områder som boliger, miljø, utdanning og handel, i tillegg til mange i sektorene finans, forsvar og samferdsel.

Livsviktige funksjoner som opprettholdes, omfatter nasjonal sikkerhet, posten, flygeleding, fengsler og strømtjenester.

Turister har fått merke at landemerker som Frihetsgudinnen og Uavhengighetshallen i Philadelphia er stengt, men New York-guvernør Andrew Cuomo har lovet å gjenåpne førstnevnte severdighet i morgen.

Gir Trump skylden

Demokratene mener president Donald Trump personlig har ansvaret for nedstengingen, siden han har vært steil i spørsmålet om innvandrerne.

- Dette er hans nedstenging, uttalte demokratsenator Dick Durbin til CBS lørdag.

Trump har planlagt å dra på den årlige konferansen World Economic Forum i Sveits, men amerikanske medier har spekulert på om han måtte holde seg hjemme dersom krisen fortsatte.

Presidenten tvitret i går at kravet om 60 stemmers flertall burde fravikes dersom krisen vedvarte, og at 51 stemmer burde holde.

- Demokratene vil bare at ulovlige innvandrere skal strømme inn i landet vårt uten kontroll, skrev han.

Krisen har kastet en lang skygge over ettårsjubileet for Trumps innsettelse som president. Han ble innsatt 20. januar i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!