ETTERFORSKES: Demokratenes Håvar Krane etterforskes nå av politiet etter at TV 2 avdekket at han skal diskutert politiske attentater. Foto: TV 2
ETTERFORSKES: Demokratenes Håvar Krane etterforskes nå av politiet etter at TV 2 avdekket at han skal diskutert politiske attentater. Foto: TV 2Vis mer

Demokratene-topper etterforskes av politiet

Politiet ransaket fredag hjemmet til Demokratenes ordførerkandidat i Kristiansund, Håvar Krane, etter publiseringen av lydopptak hvor han diskuterer politiske attentater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håvar Krane og Kaspar Birkeland er ordførerkandidater for Demokratene i henholdsvis Kristiansund og Ålesund. I februar møttes de under et møte i Oslo i regi av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

TV 2 publiserte torsdag lydopptak tatt opp i skjul av en samtale de to hadde med to andre personer i en hotellbar etter møtet.

I opptaket gir Krane uttrykk for et ønske om å ta livet av ett av regjeringsmedlemmene eller helst hele kollegiet. Han sier også at han gjerne kunne meldt seg inn i den nasjonalistiske gruppen Norwegian Defence League, om bare medlemslistene hadde vært hemmelige.

Ransaket hjemmet Nordmøre og Romsdal politidistrikt har satt i gang etterforskning av saken, på bakgrunn av et som har kommet fram i TV 2s reportasje. Fredag ransaket politiet Kranes hjem, på jakt etter våpen eller andre ting som kan si noe om alvoret i truslene, melder NRK.

Selv satt Krane i avhør hos politiet i Kristiansund for å forklare seg om uttalelsene. Politimester Arnstein Nilssen vil verken kommentere ransakingen eller avhøret.

- I en slik situasjon som vi har vært i den siste tiden, så er det naturlig at politiet tar tak i slike uttalelser og at vi prøver å finne ut hva som ligger bak, sier Nilssen.

- Trusler fra nok en listekandidat Fredag ble det kjent at også et tredje medlem som står høyt på valglistene til Demokratene i Møre og Romsdal skal ha kommet med trusler mot muslimer. Ytringene ble framsatt i en diskusjon på Facebook i mai i år, melder TV 2.

Mannen skal blant annet ha skrevet at landet renner over av landssvikere, og at han var klar til å ta med seg hundretalls i graven.

Demokraten-politikeren sier han var beruset da han skrev innleggene. Han vil nå trekke seg fra alle politiske verv.

- Pøbelholdninger TV 2 har spilt av opptakene mellom Krane og Birkeland for Per-Kristian Foss (H). Han reagerer sterkt og sier at det å blande vold og våpenbruk inn i politikken burde være uhørt i Norge.

Heller ikke Kranes egen partileder har mye til overs for uttalelsene.

- Dette er jo en katastrofe. Det er så ille, sier en overgitt Vidar Kleppe om det som blir sagt på lydopptaket.

Håvar Krane har varslet partiledelsen om at han trekker seg fra listen til Demokratene ved høstens kommunevalg i Kristiansund, men fristen for å trekke seg har gått ut. Dermed blir det opp til velgerne om de vil gi ham stemmer.

Han sier han også har meldt seg ut av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League (NDL), skriver Tidens Krav.

Vil ikke snakke Da han torsdag ble konfrontert med opptakene, var Krane først lite villig til å snakke. Han forklarer likevel uttalelsene med at det var noe som ble sagt i øyeblikket.

- Det er kun tomme ord. Om jeg husker episoden riktig var det en samtale om politiske tema i forkant. Og ... det ble vel litt opphetet.

Birkeland sa på sin side at han ikke har hørt det Krane sier i opptaket og at han tar avstand fra uttalelsene.

(NTB)