Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demokratene valgte tidligere arbeidsminister Tom Perez som ny partileder

Lovet å gjenreise partiet og kjempe mot Republikanernes president Donald Trump.

KRISERAMMET PARTI: Tidligere i dag sa Tom Perez i en tale at det demokratiske partiet står overfor en tillitskrise og en «relevanskrise», etter å ha tapt fjorårets presidentvalg. Foto: AP Photo/Branden Camp
KRISERAMMET PARTI: Tidligere i dag sa Tom Perez i en tale at det demokratiske partiet står overfor en tillitskrise og en «relevanskrise», etter å ha tapt fjorårets presidentvalg. Foto: AP Photo/Branden Camp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært knyttet stor spenning til lørdagens valg av ny partileder for Demokratene på deres landsmøte i Atlanta. Lørdag kveld var det Barack Obamas tidligere arbeidsminister Tom Perez (55), som trakk det lengste strået for det amerikanske demokratiske partiet.

Perez, som er født i USA av foreldre fra Den dominikanske republikk, har stått fram som partiledelsens foretrukne kandidat, og hans kandidatur har vært støttet av både Obama og Hillary Clinton.

Clinton har i kveld gratulert ham med seieren på Twitter.

Tidligere i dag sa Perez i en tale, at det demokratiske partiet står overfor en tillitskrise og en «relevanskrise», etter å ha tapt fjorårets presidentvalg, skriver Reuters.

Perez har lovet å gjenreise partiet og kjempe mot Republikanernes president Donald Trump.

- Vi trenger en leder som ikke bare kan ta opp kampen med Donald Trump, men også kan sikre at vi snakker om vårt positive budskap om inkludering og muligheter, sa Perez.

Perez vil få utfordringer med å forsøke å forene og forynge partiet, og forene den voksende grasrotmotstanden mot Trump.

Valgthriller

Den nye partilederen Perez, valgte sin motstander Keith Ellison fra Minnesota som nestleder. Ellisons kandidatur ble blant annet støttet av Bernie Sanders. Ellison oppfordret Demokratene til å støtte Perez, etter at det ble klart at han stakk av med seieren, skriver USA Today.

Afroamerikaneren Ellison fra Minnesota var den første muslimen som ble valgt inn i Kongressen og tilhører partiets mer liberale fløy.

SNAKKET UT: Hillary Clinton talte på en galla for Children's Defense Fund i Washington tirsdag. Der snakket hun ut om hvordan den siste uka har vært. Video: CNN Vis mer

Da medlemmene av Demokratenes nasjonalkomité avga sine stemmer i første runde av ledervalget lørdag, var Perez bare én stemme unna å kunne erklære seier. Han fikk 213,5 mot Ellisons 200, men en kandidat trenger minst halvparten av de 427 avgitte stemmene for å vinne.

Dermed ble det som ventet en andre valgrunde i det som ble omtalt som en thriller på partikongressen i Atlanta lørdag. Perez sikret seg da 235 stemmer, skriver NTB.

Sanders vs. Clinton?

Ellison, som støttet Bernie Sanders i nominasjonskampen, sa lørdag at Demokratene må «reise seg og beskytte det amerikanske folk».

Mange regnet ledervalget for å være en kamp mellom tilhengerne av Hillary Clinton på den ene siden og nettopp Sanders, hennes liberale rival fra nominasjonskampen, på den andre.

Perez og Ellison lovet begge å gå aggressivt til verks for å gjenreise det splittede partiet, både lokalt og på delstatsnivå.

Totalt seks kandidater sto på stemmeseddelen før den første avstemningen lørdag, men de øvrige trakk seg før andre runde.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media