- Demokratene var informert om vanntorturen

Ble informert i 2002, ifølge CIA.

- VISSTE OM VANNTORTUREN: Nancy Pelosi, her fotografert sammen med Shimon Peres, president i Israel, er nå i sentrum av vanntortur-debatten. Foto: AFP/Saul LOEB/Scanpix
- VISSTE OM VANNTORTUREN: Nancy Pelosi, her fotografert sammen med Shimon Peres, president i Israel, er nå i sentrum av vanntortur-debatten. Foto: AFP/Saul LOEB/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Hva visste egentlig demokratene om bruken av vanntortur, såkalt waterboarding, i USA etter 11. september 2001?

Spørsmålet har nå kommet opp i debatten etter at president Barack Obama først forbød metoden, før han ba CIA offentliggjøre en rekke notater som viste omfanget av vanntorturen og hvem som besluttet å sette i gang med den.

Det er tidligere kommet fram at Condoleezza Rice, tidligere utenriksminister og nasjonal sikkerhetsrådgiver, trolig var den første som godkjente vanntorturen.

- Ble informert

Nå kommer det fram at demokraten Nancy Pelosi, nå lederen i Representantenes hus, trolig også visste mer enn det som hittil har vært kjent, skriver blant annet Washington Post.

Pelosis daværende sentrale rådgiver Michael Sheehy deltok nemlig på et møte i september 2002 der han ble informert om bruken av de omstridte avhøringsteknikkene, og blant annet om waterboardingen Abu Zubaida ble utsatt for. Det kommer fram av notater som CIA offentliggjorde denne uka.

Nancy Pelosi satt på den tiden i etterretningskomiteen.

Pelosi har tidligere sagt at hun ikke kjente til vanntorturen, men at hun kjente til at den demokratiske representanten Jane Harman hadde uttrykt sin bekymring om temaet.

Washington Post skriver i dag at Harman deltok på det samme møte som Pelosis rådgiver, og at hun i 2003 sendte et brev til CIA der hun uttrykte sin bekymring.

- De visste

Republikaneren mener dokumentene som nå er gjort tilgjengelige viser at Pelosi var klar over bruken av avhørsmetodene, men at hun først tok avstand fra dem da det ble offentlig kjent at de ble brukt.

- Jeg har all grunn til å tro at enten Pelosi eller Harman ble fortalt at det ble brukt waterboarding. Jeg er ikke i tvil om at lederne i det demokratiske partiet visste hva som skjedde, sier republikaneren Peter Hoekstra, som sitter i etterretningskomiteen, til avisa.

Pelosi nekter på sin side for at hun kjente til vanntorturbruken, melder CNN.

I dokumentet som er offentliggjort kommer det fram at det ble diskutert bruk av ulike omdiskuterte avhøringsteknikker. Men waterboarding nevnes ikke spesifikt i referatet.

Pelosi sier at de ble informert om waterboarding som metode og at det ble vurdert, men ikke at det faktisk ble utført.

Cheney vil ha dokumenter

Barack Obama har kalt waterboarding tortur og sagt at metoden er umoralsk. Samtidig har han besluttet at de som utførte den omstridte teknikken ikke skal tiltales. Men han utelukker ikke at de som utarbeidet Bush-administrasjonens avhørsregler som åpnet for metoden, kan bli rettsforfulgt.

Bushs visepresident Dick Cheney har bedt om å få dokumenter fra CIA som han mener viser at waterboardingen var en suksess.

BLE INFORMERT: Jane Harman. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
BLE INFORMERT: Jane Harman. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer