Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Demokratene vinner Senatet

Melder nyhetsbyrået Associated Press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demokraten Jim Webb har drøye 7200 stemmer i favør av motkandidaten i Virginia George Allen.

Nyhetsbyrået Associated Press har dermed erklært Webb som vinner. Det samme gjør tv-kanalen NBC. CNN vil ikke bekrefte resultatet, så lenge det bare er en prosent av stemmene som skiller, fordi det da kan bli omtelling.

Dersom demokraten Jim Webbs går seirende ut av kappløpet gir det demokratene full kontroll over Capitol Hill for første gang på 12 år.

Uhyre jevnt
De nye tallene som AP har hentet inn fra alle de 134 valgkretsene i Virginia viser at Webb har vunnet med 1.172.538 stemmer, mot Allens 1.165.302 - En margin på bare 7236. 

Klokka 05.20 norsk tid, opererte CNN med en margin på 7217 mellom de to kandidatene.

Webb vil holde en pressekonferanse senere i dag for offisiellt å erklære valgseieren, sier en av demokratenes medarbeidere, ifølge CNN.

- Valget er over og Jim vant, sa Kristian Denny Todd som er talsmann for Jim Webbs valgkampanje.

- Det gjenstår noen svært få stemmesedler, men det er bare en  formalitet, sier Todd til nyhetsbyrået AP.

-Vil ikke la det trekke ut

SEIERHERREN: Demokratenes kandidat i Virginia, Jim Webb, fikk hoverollen under innspurten av kongressvalget i USA. Foto: AP
SEIERHERREN: Demokratenes kandidat i Virginia, Jim Webb, fikk hoverollen under innspurten av kongressvalget i USA. Foto: AP Vis mer

I Virginia er valglovene slik at kan den tapende parten kan kreve omtelling av alle stemmene i delstaten dersom differansen er mindre enn ett prosentpoeng.

Fra offisielt republikansk hold heter det at Allen ikke vil innrømme nederlaget før alle stemmene er opptalt, inkludert en omtelling, men kilder nært til George Allen sier til CNN at Allen «ikke har til hensikt å trekke dette ut i langdrag.»

En annen av Allens rådgivere, som uttaler seg anonymt til nyhetsbyrået AP fordi Allen ennå ikke formelt har gitt opp Virginia, sier at senatoren vil vente til mesteparten av stemmene er opptalt før han annonserer sin beslutning, muligens så tidlig som torsdag kveld. Rådgiveren sier det er lite trolig at Allen vil be om omtelling dersom det endelige resultatet er de samme som på valgnatta.

Med en valgseier i Virginia får demokratene en overvekt på 51-49 i Senatet.

image: - Demokratene vinner Senatet
TELLEKORPSET: Valgarbeidere i Virginia har hele verdens oppmerksomhet rettet mot seg i natt.
TELLEKORPSET: Bare 7200 stemmer skiller de to kandidatene.
TELLEKORPSET: Ifølge AP har Webb fått 1.172.538 stemmer, mot Allens 1.165.302.
Hele Norges coronakart