FIENDER: Det er ikke mange ganger Nancy Pelosi og Donald Trump er blitt avbildet sammen. Hun er trolig kvinnen som får oppgaven med å temme presidenten dersom Demokratene klarer flertall i Representantenes hus for første gang på åtte år. Her under Trumps innsettelsesseremoni i januar 2017. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB Scanpix
FIENDER: Det er ikke mange ganger Nancy Pelosi og Donald Trump er blitt avbildet sammen. Hun er trolig kvinnen som får oppgaven med å temme presidenten dersom Demokratene klarer flertall i Representantenes hus for første gang på åtte år. Her under Trumps innsettelsesseremoni i januar 2017. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB ScanpixVis mer

Demokratenes utrolige kollaps: Slik skal USAs mektigste kvinne temme Trump

Nancy Pelosi (78) vil ta tilbake makta: - Hun har vært kald, kalkulerende og Demokratenes viktigste våpen.

Akkurat nå ligger Demokratene an til å vinne tilbake flertallet i Representantenes hus for første gang på åtte år.

Alle de 435 plassene i det ene av Kongressens to kamre er i dag på valg. Ifølge prognosene til statistikknettstedet Fivethirtyeight er det 88 prosents sannsynlighet for at Demokratene vinner tilbake flertallet i huset. Det er de sterkeste prognosene nettstedet har gitt Demokratene denne valgsesongen.

Demokratene er ganske sikre på 202 av representantplassene, mens Republikanerne ligger an til 194 plasser. 39 plasser er på vippen, viser analysene til RealClear Politics. 218 plasser gir altså flertall i huset.

KAMPEN OM TEXAS: Kelly Rowland har kastet seg inn i valgkampen som har verdens øyne har rettet seg. Det står mellom republikaneren Ted Cruz og den relativt ukjente demokraten Beto O'Rourke. Dagbladet har fulgt begge senatorkandidatene. Video: Øistin Norum Monsen. Reporter: Nicolai Eriksen/Dagbladet. Vis mer

Lite komfortabel

Meningsmålere og statistikere har ganske sikkert sjokkresultatet fra 2016 friskt i minne før dagens valg, men etter alle solemerker beholder Republikanerne flertallet i Senatet, der 35 av totalt 100 plasser er på valg. Mest sannsynlig sikrer Republikanerne to senatorer ekstra, ifølge RealClear Politics.

- Jeg føler meg mindre komfortabel med å komme med en prognose nå enn jeg har gjort på to tiår, sier den anerkjente republikanske meningsmåleren Frank Luntz til nyhetsbyrået Ap.

Men om resultatet blir som meningsmålingene nå viser, er det duket for et ordentlig maktskifte i amerikansk politikk. Vinner demokratene tilbake huset, har de rett på posisjonen som er ansett som tredje mektigst i amerikansk politikk bak presidenten og visepresidenten, nemlig Speakeren.

60 000 antireklamer

Kvinnen som vil ta den plassen er Nancy Pelosi. 78-åringen er den mektigste kvinnen i amerikansk politikk og den eneste kvinnen i USAs historie som har hatt det mektige vervet.

Nå har hun stillingen som minoritetsleder og partiets viktigste enkeltperson, men hun har alle intensjoner om å ta tilbake makta i det ene av kamrene i Kongressen.

Men Nancy Pelosi er også en splittende figur som vekker uvanlig mye harme blant sine politiske motstandere. Som Demokratenes mektigste er hun nærmest blitt en mer attraktiv skyteskive enn Republikanernes president Donald Trump.

En gjennomgang gjort av Cook Political Report viser at republikanske politikere i løpet av en periode på seks uker har kjørt mer enn 60 000 reklamer som spesifikt er Nancy Pelosi-negative. Det er flere enn reklamene noen av partiene har laget om Trump i den samme perioden.

ANGRER: Donald Trump nærmer seg nå toårsdagen sin som president i USA. I et ferskt intervju med Sinclair Broadcast Group, innrømmer presidenten at han angrer på noe av det han har gjort de siste årene. Video: CNN Vis mer

- Må være ganske viktig

Reklamene ble vist fra begynnelsen av september til midten av oktober, og Cook Political spør selv om dette er en folkeavstemning om Donald Trump - slik de fleste forståsegpåere vil ha det til - eller Nancy Pelosi.

Det er uansett ingen tvil om at Pelosi, som representerer Californias åttende distrikt (San Francisco) er et hatobjekt for en rekke konservative og en slags karikatur på den «liberale kysteliten».

- Jeg har min egen offentlige rolle, og er veldig trygg på støtten jeg har rundt omkring i landet. Hvis Republikanerne vil bruke 100 millioner dollar på å kritisere og demonisere meg, må jeg være ganske viktig, sier hun i et ferskt portrett med New York Times.

Demokratenes kollaps

Pelosi var leder for Representantenes hus mellom 2007-2011. Som kjent vant Barack Obama og Demokratene presidentvalget i 2008, men utenom det har det har de siste åtte åra vært et trist sorti for det demokratiske partiet. De har mistet over ti senatorer, over 50 plasser i Representantenes hus og en rekke guvernører siden 2010.

For partiet er det helt nødvendig å reise seg med Trump som president og republikansk flertall i både Representantenes hus og Senatet.

Demokratene har så godt som mistet all makt siden Trump vant presidentvalget, og Republikanerne har fått styre i både Senatet og Representantenes hus.

Hverdagen vil bli vanskeligere for president Trump dersom republikanerne mister flertallet i Representantenes hus. Mange lovforslag og bevilgningssaker vil bli stanset eller trenert.

Det er også ventet at en rekke høringer og granskinger blir igangsatt. I tillegg til at Donald Trump selv kan bli dratt inn i disse, kan sakene også få følger for personer han har utnevnt i Det hvite hus og ellers i det politiske systemet.

Dessuten vil spekulasjonene om riksrett mot presidenten skyte ny fart som følge av Russland-etterforskningen.

- Ingen i nærheten

For Pelosi, som av Trump har fått kallenavnene «High Tax, High Crime Nancy Pelosi» og «MS-13 Lover Nancy Pelosi», handler det om å bevare sin posisjon som partiets mektigste.

Den demokratiske representanten Tim Ryan fra Ohio har varslet om at han vil utfordre Pelosi, og i en NBC-måling fra august i år svarte over 50 demokratiske kandidater at de vil motsette seg Pelosis lederskap.

Selv om hun er omstridt og mange mener det er tid for nytt lederskap i partiet, virker posisjonen hennes å være befestet. Blant annet har hun et enormt sponsornettverk, og har i løpet av 2018-valgkampen samlet inn over en milliard kroner.

- Hun har vært kald, kalkulerende og Demokratenes viktigste våpen i å kjempe mot Republikanerne. Det er ikke et eneste demokratisk medlem i kongressen som er i nærheten av hva Pelosi er fått til. Samtidig er det ingen i hennes eget parti som vil ha mot til å utfordre henne om de vinner på tirsdag, sier en ikke-navngitt Pelosi-rådgiver til CNBC.

Senatet akkurat nå

Senatet huser 100 senatorer. Cirka en tredel av dem er på valg hvert andre år.

50 / 100
50 / 100

Representantenes hus akkurat nå

I Representantenes hus sitter 435 valgmenn. 218 valgmenn gir flertall.

217 / 435
demokrater

217 / 435
republikanere

Sikker

Ganske sikker

Usikker

Kilde: graphicnews.com - Design & Utvikling - Marius Grøndahl / Dagbladet