Demokratenes wonderboy vil utfordre Trump

Beto O'Rourke kaster seg inn i 2020-valgkampen.

STILLER: Det har vært spekulasjoner helt siden han tapte senatsvalget i fjor høst med knapp margin, men nå bekrefter Beto O'Rourke at han kaster seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
STILLER: Det har vært spekulasjoner helt siden han tapte senatsvalget i fjor høst med knapp margin, men nå bekrefter Beto O'Rourke at han kaster seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beto O'Rourke er mannen som trekkes fram som Demokratenes wonderboy. Under mellomvalget i fjor høst utfordret han republikaneren Ted Cruz i senatsvalget i Texas. Det ville vært en svært vanskelig oppgave for hvilken som helst demokrat, men O'Rourke tapte med knappest mulig margin.

«2020», «2020», «2020», ropte O'Rourkes tilhengere. De ville med andre ord at han skulle sikte enda litt høyere, mot presidentembetet og presidentvalget i 2020.

Innledningsvis var O'Rourke avvisende. Da Dagbladet, som eneste avis, snakket med ham rett etter valgnederlaget 6. november, avviste han tanken om å stille i presidentvalget kontant.

- Nei, jeg er i El Paso for å bli, men jeg er takknemlig for at jeg fikk være en del av dette. Det var en utrolig opplevelse, sa O'Rourke.

TEXAS, USA: Demokrat Beto O'Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Etter at seieren glapp var han mest opptatt av å komme seg hjem og få litt søvn. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Ikke alle trodde på den historien, men siden den gang har det vært relativt stille fra O'Rourke. Fram til nå.

- Jeg stiller

For i en tekstmelding til det El Paso-baserte mediet, KTSM, bekrefter nå O'Rourke at han har planer om å stille til valg, ifølge The Guardian.

- Jeg er veldig stolt av det El Paso gjorde og hva El Paso representerer. Det er en stor del av grunnen til at jeg har bestemt meg for å stille. Denne byen er det beste eksempelet på dette landet på sitt beste, skriver O'Rourke.

Han skal etter planen formelt annonsere sitt kandidatur torsdag.

Den bekreftende tekstmeldingene kom ikke som noen overraskelse. I et intervju med Vanity Fair som ble publisert onsdag, kom han med uttalelser som ikke var til å ta feil av.

- Du kan antakeligvis se at jeg har lyst til å stille. Jeg har det. Jeg tror jeg hadde gjort det bra, sa O'Rourke.

Årsaken til at O'Rourke fikk så store overskrifter etter senatsvalget, som han tross alt tapte, var måten han tapte på.

Tapte med knapp margin

I løpet av valgkampen rakk han å skape store blå bølger i den tradisjonelt blodrøde republikanske delstaten Texas. Det er 30 år siden Texas sist valgte en demokratisk senator, og O'Rourke var faktisk ikke så langt unna å vinne.

Der senatsvalgene de foregående tiåra har blitt avgjort med minst 10 prosentpoengs margin mellom kandidatene, så tapte O'Rourke med 2,6 prosentpoeng. Dermed begynte mange å snakke om presidentvalget.

Det har også vært oppløftende meningsmålinger siden den gang for O'Rourke. I en spørreundersøkelse gjennomført på vegne av den politiske organisasjonen MoveOn i slutten av desember i fjor, svarte et flertall at de ønsker seg O'Rourke som Demokratenes presidentkandidat.

I en tilsvarende CNN-undersøkelse havnet texaneren på en tredjeplass, bak tidligere visepresident Joe Biden og Vermont-senatoren Bernie Sanders.

Utfordrerne

I CNNs månedlige «powerranking» over demokratenes presidentkandidater, både de som allerede har annonsert at de vil stille, og de som trolig kommer til å stille, rangeres O'Rourke i mars på en 4. plass.

De peker på at interessen rundt ham har blitt litt mindre siden måneden etter det knepne valgtapet.

«Han har falt fra et gjennomsnitt på 13 prosent i nasjonale målinger i desember, til bare 5 prosent i februar. Andre kandidater har kastet seg inn i kampen og har fått masse medieoppmerksomhet. Fram til han stiller må vi bare vente og se. Vi anerkjenner at O'Rourke har vist evne til å knytte til seg demokrater, men vi ønsker å se om han klarer å gjøre det igjen», skriver CNN.

CNN rangerer ham for øyeblikket bak Kamala Harris, som er rangert som nummer 1, Joe Biden, som er rangert som nummer to, og tredjemann på «powerranking»-pallen, Bernie Sanders.

Av de tre øverste er det bare Biden som ikke offisielt har kastet seg inn i valgkampen. Han har sagt at han vil komme med en avgjørelse i april, og mange venter at Barack Obamas visepresident kommer til å stille.

Meningsmålinger til nå har vist at Biden er favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat, dersom han velger å stille.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer