Demokrater raser etter Trump-seier

- Vi vil ikke glemme dette.

GODKJENT: Amy Coney Barrett ble natt til tirsdag 27. oktober feiret i Det hvite hus etter at hun ble godkjent som ny høyesterettsdommer i Senatet i USA. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demokratenes visepresidentkandidat, Kamala Harris, raser etter at president Donald Trumps kandidat til Høyesterett, Amy Coney Barrett, i natt ble godkjent av Senatet.

- I dag nektet republikanerne viljen til det amerikanske folket ved å bekrefte en høyesterettsdommer gjennom en illegitim prosess. Alt i deres innsats for å ødelegge the Affordable Care Act (Obamacare) og fjerne helsetjenester fra millioner med pre-eksisterende tilstander.

- Vi vil ikke glemme dette, avslutter hun.

HØYESTERETT: President Donald Trump taler før Amy Coney Barrett tas i ed utenfor Det hvite hus. Foto: AP / NTB
HØYESTERETT: President Donald Trump taler før Amy Coney Barrett tas i ed utenfor Det hvite hus. Foto: AP / NTB Vis mer

- Desperasjon

Harris er ikke alene. Topp-demokraten Nancy Pelosi sier godkjennelsen av Coney Barrett er en handling begått i «desperasjon» av president Trumps og republikanerne.

- Slik at de kan oppnå sin mangeårige kampanje for å ødelegge amerikaneres helsetjenester, sier hun i en uttalelse.

Hun oppfordrer amerikanere til å gjøre seg hørt ved å stemme i presidentvalget neste uke.

- Presidenten river vekk helsetjenester for millioner av familier i midten av en pandemi som har smittet over 8,6 millioner og drept nesten en kvart million amerikanere, sier Pelosi.

At Coney Barrett nå er godkjent og sverget inn, betyr at den konservative fløyen vil kunne dominere domstolen i mange år framover, noe som vil kunne få konsekvenser for blant annet kvinners rett til abort, for likekjønnet ekteskap og for ekspresident Barack Obamas helsereform.

- Presidentens høyesteretts-manipulasjon truer verdiene og rettighetene som definerer og utmerker vår nasjon: En kvinnes konstitusjonelle rett til å ta egne medisinske avgjørelser, LHBT-amerikaneres rettigheter, arbeideres rett til å organisere og samme forhandle rettferdig lønn, vår planets framtid og beskyttelse av miljøet, stemmerett og retten til enhver amerikaner til å ha en stemme i vårt demokrati, sier Pelosi i uttalelsen.

DEMOKRAT: Leder av Representantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: REUTERS/ NTB
DEMOKRAT: Leder av Representantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: REUTERS/ NTB Vis mer

- Vil ikke gi opp

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden kaller godkjennelsen forhastet og mener den burde være en «sterk påminnelse» til enhver amerikaner om at deres stemmer er viktige.

- Mens han var i panikk og uberegnelig i sin feilslåtte håndtering av pandemien, har Donald Trump alltid var krystallklar på en ting - de siste fire åra, og igjen i går kveld på «60 minutes» - han vil rive ned The Affordable Care Act (Obamacare) i sin helhet og ta bort dine helsetjenester og beskyttelse for pre-eksisterende tilstander, sier han i en uttalelse.

- Vi vil ikke gi opp. Hvis du vil beskytte helsetjenestene dine, hvis du vil at din stemme skal bli hørt i Washington, hvis du vil si nei, denne misbruken av makt representerer ikke deg - stem.

Biden oppfordrer amerikanere til å stemme for Ruth Bader Ginsburgs arv.

- Hun var bevis på at mot, overbevisning og moralsk klarhet kan forandre ikke bare loven, men verden. La oss fortsette å være stemmer for rettferdighet i hennes navn.

Ruth Bader Ginsburgs siste ønske var at hennes plass i høyesterett ikke skulle bli fylt før etter valget i november.

HEDRET: Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg ble i slutten av september hedret i en minneseremoni i kongressbygningen i Washington. Joe Biden og hans kone Jill var til stede under seremonien. Foto: Erin Schaff/The New York Times via AP / NTB
HEDRET: Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg ble i slutten av september hedret i en minneseremoni i kongressbygningen i Washington. Joe Biden og hans kone Jill var til stede under seremonien. Foto: Erin Schaff/The New York Times via AP / NTB Vis mer

- Stem dem ut

Profilerte og venstreorienterte Alexandria Ocasio-Cortez, som sitter i Representantenes hus, tar på Twitter til orde for å utvide høyesterett. Det gjør også demokraten Pete Buttigieg.

Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton anklager republikanerne for å presset igjennom en godkjenning av en høyesterettsdommer som vil «hjelpe dem å ta helsehjelp fra amerikanere midt i en pandemi».

- For dem er dette seier. Stem dem ut, skriver Clinton.

Senator Elizabeth Warren kaller avstemningen for illegitim og for «det siste gispet fra et desperat parti», skriver nyhetsbyrået AP.

Det var ventet at Coney Barrett skulle bli godkjent av Senatet, da republikanerne er i flertall. Avstemningen endte med 52 mot 48. Bare en republikaner stemte mot Coney Barrett som ny høyesterettsdommer.

- Dere vinner kanskje denne avstemningen, men dere vil aldri i livet få kredibiliteten deres tilbake, raste Demokratenes mindretallsleder Chuck Schumer før avstemningen.

Dagbladet følger saken og oppdaterer fortløpende.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer