HARD HÅND: Nicaraguas politi har slått ned demonstrasjoner mot president Daniel Ortega med hard hånd. Her i forbindelse med utvisningen av menneskerettighetsaktivisten Ana Quiros i november. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HARD HÅND: Nicaraguas politi har slått ned demonstrasjoner mot president Daniel Ortega med hard hånd. Her i forbindelse med utvisningen av menneskerettighetsaktivisten Ana Quiros i november. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Norad «holdt seg unna politikk», i oljebistand til Daniel Ortegas Nicaragua

Demokrati et ikke-tema i Norges olje-bistand til Nicaragua

- Holdt oss unna politikk, sier lederen for Norads Olje for Utvikling-program.

I en 64-siders rapport om Norges oljebistand til Nicaragua fram til 2014, er ikke demokrati eller menneskerettigheter nevnt med ett ord.

Rapporten gir Norge mye av æren for at landet under den falmede revolusjonshelten Daniel Ortega nå er langt bedre rustet for å bli en oljenasjon.

- Vi stusser over at verken menneskerettigheter eller sivilsamfunnets rettigheter drøftes i evalueringsrapporten, sier Tale Hungnes, Amnestys leder for politikk og samfunn i Norge, til Dagbladet.

Nicaragua er i verdenssamfunnets søkelys etter at massedemonstrasjoner brøt ut i april i år, og ble slått ned med hard hånd av politi og paramilitære. I opprøret som fulgte har minst 325 til nå blitt drept.

- Holdt seg unna politikk

I tida evalueringsrapporten fokuserer på, 2011-2014, fikk president Daniel Ortega hard kritikk for valgfusk og liten respekt for demokratiske institusjoner.

KRITISERES: Nicaraguas president Daniel Ortega og kona, visepresident Rosario Murillo, får hard kritikk fra blant andre Amnesty International og FNs høykommissær for menneskerettigheter. Foto: Inti Ocon / AFP / NTB Scanpix
KRITISERES: Nicaraguas president Daniel Ortega og kona, visepresident Rosario Murillo, får hard kritikk fra blant andre Amnesty International og FNs høykommissær for menneskerettigheter. Foto: Inti Ocon / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Petter Stigset, leder for Olje for Utvikling (OfU) i Norad, var prosjektet fra oppstarten i 1989 et rent teknisk program med eksperter fra blant annet Oljedirektoratet.

Dette fortsatte etter at OfU overtok i 2007, samme år som Ortega kom til makta.

- Rapporten sier at det var et veldig godt program for Nicaragua, men den legger også vekt på at man holdt seg unna det politiske. Så kan man diskutere om det er bra eller ikke, sier Stigset til Dagbladet.

Fram til avslutningen i 2014 brukte Norge 21 millioner kroner, med 4,5 millioner budsjettert for 2011-2014.

- Har endret seg

Blant det Norge får æren for i evalueringrapporten, er en PR-kampanje rettet mot internasjonale olje-investorer, og et rammeverk inkludert en ny petroleumslov.

Det har bidratt til at Equinor (tidligere Statoil) midtveis i sin leteperiode har brukt 400 millioner kroner i landet, slik Dagbladet omtalte i helga. Selskapet skrev en kontrakt i 2015, og hvis det blir funnet olje, kan Equinor produsere olje til 2045.

DREPT I DEMONSTRASJON: Dagbladet omtalte lørdag Matt Romero (16), som under en demonstrasjon mot Nicaraguas presidentpar i september ble drept av et skudd i brystet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DREPT I DEMONSTRASJON: Dagbladet omtalte lørdag Matt Romero (16), som under en demonstrasjon mot Nicaraguas presidentpar i september ble drept av et skudd i brystet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Petter Stigset forklarer at Norges oljebistand til fattige land endret seg etter at OfU ble opprettet i 2005, og fikk et utvidet mandat fra regjeringen i 2007.

- Olje for Utvikling handler ikke først og fremst om olje, men om godt styresett. Det går på anti-korrupsjon, på åpenhet, ansvarliggjøring og slike ting, i tillegg til det rent tekniske. Dette har forandret seg, så hva man burde gjort i 2007 ...

- Programmet var der faktisk til 2014?

- Ja, men å avslutte programmer, det prøver vi stort sett å unngå, sier Stigset, som forteller at programmet i siste fase la mer vekt på helse, miljø og sikkerhet.

- Det er ting som er verdifulle uansett styresett, sier Stigset.

- Ikke knyttet til demokrati

Pressetalsperson Siri Svendsen i Utenriksdepartementet svarer slik på hvorfor ikke demokrati og menneskerettigheter er nevnt i sluttevalueringen av Nicaragua-prosjektet:

«En sluttevaluering av Ofu-prosjekter gjennomføres i henhold til hva mandatet for prosjektet i utgangspunktet var. Dette konkrete prosjektet, som ble avsluttet i 2014/2015, var teknisk rettet, og ikke knyttet til demokrati- og menneskerettighetsspørsmål.»