Demokrati i faresonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har utformet nye regler som gir utvidete fullmakter til å fengsle terrormistenkte mennesker. Reglene gir også amerikanske dommere rett til å godkjenne bevis som er tvunget fram før desember 2005. «Tvunget fram» er det folk flest vil kalle tortur. Å holde en fanges hode under vann til han tror han drukner er ikke avhør, men tortur. Amerikanske myndigheter tillater altså nå at det fanger har sagt under slik tortur vil bli brukt som bevis mot terrormistenkte. Det samme gjelder annenhånds opplysninger. Den amerikanske kongressen har fått tilsendt utkast til reglene fra det amerikanske forsvarsdepartementet, og Pentagon varsler at de første militærtribunalene mot terrormistenkte snart er i gang.

Det burde ikke overraske noen at det man fryktet mest nå ser ut til å bli virkelighet. Kongressen sluttet seg i fjor til hovedlinjene i Bush-administrasjonens forslag til ny antiterrorlovgivning. Diskusjonen var opphetet, men resultatet var sørgelig svakt. Loven gir presidenten myndighet til å arrestere så å si hvem han vil uten tiltale. Han kan ensidig fortolke Genèvekonvensjonen som beskytter soldater i krig. Og han kan ta i bruk det de fleste kaller tortur og hindre rettferdig rettergang for uskyldige mennesker.

Det vekker avsky når verdens eneste supermakt skyver åpenbare menneskerettigheter og regler for behandling av krigsfanger til side i sin krig mot terror. Like avskyelig er det at man bruker demokratiets fane i denne kampen. Færre og færre mennesker tror at USAs demokratiseringsmisjon vil lykkes ved bruk av tortur og innskrenking av demokratiske rettigheter. Krigen mot terror har dessverre gitt president George W. Bush den tro at han kan hoppe over alle juridiske begrensninger den amerikanske grunnloven har satt opp for å sørge for et levende demokrati.

I sin ytterste konsekvens kan arkitektene bak lovendringene i USA gjøre Bush-administrasjonen til krigsforbrytere. Det bør være et tankekors for norske myndigheter som samarbeider med andre land, særlig med USA, i kampen mot terrorisme. Når USA har satt Genèvekonvensjonen til side, er også livet til norske soldater i Nato-oppdrag satt ytterligere i fare.