Demokrati i faresonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har utformet nye regler som gir utvidete fullmakter til å fengsle terrormistenkte mennesker. Reglene gir også amerikanske dommere rett til å godkjenne bevis som er tvunget fram før desember 2005. «Tvunget fram» er det folk flest vil kalle tortur. Å holde en fanges hode under vann til han tror han drukner er ikke avhør, men tortur. Amerikanske myndigheter tillater altså nå at det fanger har sagt under slik tortur vil bli brukt som bevis mot terrormistenkte. Det samme gjelder annenhånds opplysninger. Den amerikanske kongressen har fått tilsendt utkast til reglene fra det amerikanske forsvarsdepartementet, og Pentagon varsler at de første militærtribunalene mot terrormistenkte snart er i gang.

Det burde ikke overraske noen at det man fryktet mest nå ser ut til å bli virkelighet. Kongressen sluttet seg i fjor til hovedlinjene i Bush-administrasjonens forslag til ny antiterrorlovgivning. Diskusjonen var opphetet, men resultatet var sørgelig svakt. Loven gir presidenten myndighet til å arrestere så å si hvem han vil uten tiltale. Han kan ensidig fortolke Genèvekonvensjonen som beskytter soldater i krig. Og han kan ta i bruk det de fleste kaller tortur og hindre rettferdig rettergang for uskyldige mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer