Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demokrati i Midtøsten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  I går presenterte FNs utviklingsfond (UNDP) sin årlige «Arab Human Development Report», skrevet av uavhengige forskere fra arabiske land. Rapporten slår fast at betingelsene for frihet og demokrati i Midtøsten er forverret siden 2003, med enkelte positive unntak. Publiseringen av FN-rapporten skulle skjedd allerede for seks måneder siden, men er gjentatte ganger utsatt. Bakgrunnen er de arabiske forskernes kraftige kritikk av USA og Israel. En av hovedkonklusjonene er at USAs okkupasjonen av Irak, og også Israels okkupasjon av palestinsk land, utnyttes av arabiske regimer til å utsette demokratisering, svekker arabiske reformkrefter og styrker regionens ekstremister.
  •  Rapporten har et helt annet budskap enn det USA ønsket seg. Riktignok gir rapporten støtte til at liberale demokratiske verdier er universelle verdier, samt at press fra omverdenen påvirker demokratiutviklingen i Midtøsten. Men rapporten er i kjølvannet av Irak-krigen en knusende dom over USAs evne til å støtte opp om genuin arabisk demokratiutvikling. Rapporten slår fast at Saddam Husseins fall var en nødvendig forutsetning for demokratisk utvikling i Irak, men samtidig at de menneskelige lidelsene i dagens Irak er verre enn under Saddam Hussein. Det liberale demokratiets gjennomslagskraft i Irak reduseres derfor i takt med fortsatt død og ødeleggelse.
  •  I Irak kan krig i demokratiets navn bare vinnes av irakiske reformkrefter. Og USAs demokratiprosjekt i hele Midtøsten står og faller med utviklingen i Irak. Men stadig er det vestlige soldater, og ikke irakere, som i første linje slåss på vegne av Iraks demokrati - soldater som av majoriteten av Iraks befolkning betraktes som okkupanter. Resultatet er at selve det liberale demokratibegrepet diskrediteres - fordi det forbindes med vestlig makt og interesser. Gårsdagens FN-rapport viser at et liberalt demokratiprosjekt som forurenses av vestlig okkupasjonsmakt, fyrer opp under ekstremismens misbruk av demokratiet. For også Midtøstens voldelige ekstremister liker å benevne seg som demokrater - rene arabiske og muslimske demokrater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!