Demokrati på prøve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs høyesterett har vist at vokterne av det amerikanske demokratiet oppfører seg som amerikanere flest under årets presidentvalg. De har, etter at de lørdag stoppet opptelling av såkalte avviste stemmer i Florida, demonstrert for all verden at ingen ting er hellig i krigen om Det hvite hus. Med fem mot fire stemmer i favør av George W. Bush har de vist at det er en politisk og dypt splittet høyesterett som i dag skal ta stilling til om den endelige opptellingen av stemmer i Florida kan få landet ut av det mange frykter kan bli en konstitusjonell krise.
  • Hvis USAs høyesterett nå overprøver Floridas høyesterett, er de fem høyesterettsdommerne, med Antonin Scalia som den mest aggressive, på kollisjonskurs med seg selv. De har gang på gang kjempet for at de amerikanske delstatenes lover ikke skal feies til side av sentraldirigerte avgjørelser fra Washington. Hatet mellom de republikanske og demokratiske frontene har vokst de 34 dagene som er gått siden valgnatta. USAs høyeste domstol har med lørdagens avgjørelse allerede blandet seg inn i politikken, og kan ha lagt grunnen for ren borgerkrig i det politiske liv.
  • Argumentene fra begge sider i den føderale høyesterett er at opptelling av stemmer eller ikke opptelling av stemmer kaster skygger over legitimiteten til mannen som blir USAs 43. president. Den som ender i Det hvite hus, vil uansett ha en krig i vente med et knapt republikanskdominert Representantenes hus og et Senat splittet på midten. I tillegg vil store deler av velgerne bruke lang tid på å gjenvinne tilliten til et system som la valget i juristenes fang.
  • Ved å telle opp de rundt 43000 stemmene i Florida vil det komme fram et tall som viser at enten Al Gore eller George W. Bush er vinneren. Hvis alle distriktene bruker Palm Beach-standarden, blir det en lik standard. Og både Gore og Bush må godta tallet som til slutt legges på bordet. Slik kan begge ta ansvar for at presidentvalget ikke ender i Kongressen og gir USA den konstitusjonelle krisen som det er å ikke ha regler å holde seg til lenger.