Demokrati på prøve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 19 år gammel jødisk ekstremist i militæruniform åpnet ild mot israelske arabere i en buss på Vestbredden torsdag. Fire av passasjerene ble drept og 13 ble skadd i det alvorligste angrepet mot arabere i Israel siden 1990. Skytedramaet på bussen ble bivånet av lokale innbyggere, som stormet til og steinet den jødiske ekstremisten til døde.

At en jødisk ekstremist angrep israelske arabere i Israel, kom ikke uventet på landets sikkerhetsstyrker. Tvert om. Et klart mindretall av Israels befolkning, desperate jødiske bosettere, gjør nå alt for å forsøke å stoppe den israelske tilbaketrekkingen fra Gaza den 19. august. Drapet på de fire israelske araberne fryktes i verste fall å være starten på en voldsbølge med jødiske ekstremister i førersetet.

Statsminister Ariel Sharon går knallhardt ut mot torsdagens terroraksjon: «En foraktelig handling begått av en blodtørstig terrorist.» Nå har han beordret Israels sikkerhetsstyrker til høyeste beredskapsnivå. Håpet er å unngå ytterligere sammenstøt mellom jødiske ekstremister og rasende israelske arabere som føler seg som annenrangs borgere.

De mest fanatiske bosetterne i Israel bryr seg ikke om at flertallet av den israelske befolkningen vil evakuere de rundt 8000 settlerne. For ekstremistene vet at bosettinger på Vestbredden kan bli de neste i evakueringskøen hvis tilbaketrekningen fra Gaza går smertefritt. For å unngå dette, ønsker ekstremistene å gjøre alt for å skape kaos og vold i Israel.

Samtidig kommer meldingene om at jødiske unggutter i Gaza-bosettingene planlegger å begå selvmord den dagen Israel trekker seg ut av Gaza. Dette får israelske kommentatorer til å rase: «Ikke kom med trusler. Gjør heller motsatt: Ta på dere sekkestrie, hell aske over hodet, skrik ut med kraftig stemme og erklær deres sorg. Den som skader seg selv, er ansvarlig for egne handlinger, ikke hæren, politiet eller regjeringen. Dagen da et sunt demokratisk Israel tar et oppgjør med messianisk fanatisme, nærmer seg. Settler-ekstremistene må skjønne at tilbaketrekkingen vil finne sted. Og at Israel vil fortsette denne prosessen,» skriver avisa Ha\'aretz på lederplass.

Ennå er de demokratisk innstilte i stort flertall i Israel. Problemet er religiøse fanatikere. De er få i antall, men kan gjøre stor skade.