Demokrati på tyrkisk

Folket stemmer, generalene bestemmer. Spørsmålet er ikke hvem som vinner helgens valg, men hva som skjer etterpå, skriver Jan-Erik Smilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Det demokratiske partiet, DP, overraskende vant valgene i Tyrkia i 1950, oppsøkte en av landets militære ledere president Ismet Inönü og spurte om hæren skulle intervenere. Saken var at CHP, det statsbærende republikanske partiet til Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk hadde mistet folkets tillit, og det likte de mektige væpnede styrker dårlig. Men Inönü holdt hodet kaldt og ba de militære holde seg i kasernene. Det gjorde de i ti år til de ble lei av DP-styret. I løpet av en tjueårsperiode ble det gjennomført ytterligere to militærkupp i NATO-landet Tyrkia.

Generalene, som skal ivareta arven etter landsfader Atatürk, trenger neppe å gjennomføre et regulært kupp i dagens situasjon. Da Tyrkia ble kastet inn i en konstitusjonell krise under forsøket på å velge president i april, holdt det med en klart formulert trussel på de militæres nettside. Hvis det islamistiske regjeringspartiet AKP ikke ga opp å få valgt sin utenriksminister Abdullah Gül til president, ville de væpnede styrker som sekularismens forsvarere, ta affære. Advarselen var nok til å stanse presidentvalget og bane vei for nyvalget søndag. Slik er demokratiet på tyrkisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer