Demokratiet trenger ungdom

Ungdom har god forståelse for demokratiet og er villige til å lære. Hvorfor ikke stimulere 16-åringenes interesse mens den er der?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barneombudet vil ha prøveprosjekt som skal la 16-åringer stemme ved kommunevalget i 2011. Det er bra. Det er heller ingenting i veien for å starte prøveprosjekter ved stortingsvalget i 2009. Arbeidet med å legge til rette for dette bør begynne nå.

De unge vil delta

Det er interessant å se at i Tyskland, der en har gjort seg noen erfaringer med 16-års stemmerettsalder ved lokalvalg, er valgdeltakelsen høyere i gruppen 16-20 år enn i gruppen 21-25 år. Forskning fra NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) viser at 16-åringer er vel så engasjerte som de i andre aldersgrupper. Det finnes med andre ord ikke grunnlag for å nekte 16-åringer stemmerett ved å vise til at en slik rett ikke er ønsket av de unge, som Senterpartiets Geir Pollestad har hevdet.

Psykolog Magne Raundalen og leder for Avis i skolen Jan Vincens Steen har gjennom flere undersøkelser vist at ungdom er engasjerte og ønsker å delta i samfunnet. Problemet er bare at ”ungdom blir frakoblet samfunnet på et tidspunkt da de er mest mobiliserbare og våkne”.

I arbeidet med å senke stemmeretten til 18 år i 1978 hevdet komiteen på Stortinget at: ”innsikt i samfunnsspørsmål og politisk interesse blant ungdom har økt, utdanningssystemet er sterkt utbygd, og en nedsettelse av stemmerettsalderen vil kunne bidra til en videre utvikling i positiv retning når det gjelder interesse for samfunnsspørsmål.”

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer