Demokratiet trues

Mens George W. Bush priser demokratiets vekst verden rundt, viser virkeligheten noe annet. Demokratiet er i skvis, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Året 2007 rant inn i historien med at det amerikanske tidsskriftet Time kåret Vladimir Putin til årets navn, samtidig som China Investment Corp kjøpte 10 prosent av den amerikanske storbanken Morgan Stanley. Aksjeposten ble kjøpt for å avskrive gjeld til Kina. La oss kalle begge disse hendelser for klare tegn i tiden. For stormakter i sterk vekst, som Kina og Russland, utfordrer nå ikke bare USA og EU økonomisk. Utfordringen er like mye ideologisk. For det viser seg at en sterk og autoritær stat med kontroll over nasjonale nøkkelindustrier, en stat som ruller demokratiet tilbake, og stenger kritiske medier, likevel produserer det folk først og fremst vil ha, nemlig stabilitet og vekst. Hvem skulle trodd det?

I STØVET FRA den sammenraste Berlinmuren sto en professor fra Harvard fram på de akademiske barrikadene for 16 år siden. Francis Fukuyama mente han hadde vitenskapelig belegg for å proklamere intet mindre enn historiens slutt. Kommunismens fall i Europa ville skape global harmoni. Den vestlige modellen med liberalt demokrati og markedsøkonomi hadde vist seg overlegent som politisk system. Fukuyama proklamerte det vestlige demokratiet som «den endelige form for styring for menneskene». Det krevdes bare litt folkeopplysning rundt omkring, mente Fukuyama. Men i Østen bortenfor Vesten, skulle det vise seg at verden slett ikke så ut som i Fukuyamas glansbilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer